Τι μπορεί να αλλάξει ο Σουλτς για την Ελλάδα
- 09/03/2017, 11:22
- SHARE
Στα γραφεία του SPD στην Αθήνα ενόψει των γερμανικών εκλογών.
Χρήστος Δεμέτης
Ο Χρήστος Κατσιούλης, διευθυντής της Αντιπροσωπείας του ιδρύματος παραγωγής σκέψης του SPD, Friedrich Ebert Stiftung, στην Αθήνα, μίλησε στο NEWS 247 για τις γερμανικές εκλογές που έρχονται, για τη δημοσκοπική άνοδο των σοσιαλδημοκρατών και του Μάρτιν Σουλτς, για την προοπτική του ελληνικού προγράμματος αλλά και για την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Βασικό στοιχείο, όπως αναφέρει, είναι οι συνεργασίες που θα προκύψουν, κάτι που είναι αρκετά «νέο» για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά παράλληλα αποτελεί και παραδοσιακή αξία του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Τονίζει, πως το μόνο κόμμα που έχει συμφωνηθεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις να τεθεί εκτός συνασπισμών κυβέρνησης, είναι το αντιευρωπαϊκό και λαϊκίστικο, AfD.
Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία
-Μπαίνοντας σε μια χρονιά εκλογών για τη Γερμανία, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σχετικά με το πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό;
«Το ενδιαφέρον είναι πως μπαίνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό που φαίνεται να είναι πολύ ρευστό σε σχέση με τις εκλογές του 2013 ή του 2009. Το 2013 υπήρχαν τέσσερα κόμματα στη Βουλή και φέτος μπορεί να είναι έξι, ίσως και επτά. Οι δυνατότητες συνεργασιών μετά είναι πολύ μεγάλες.
Βέβαια, η μεγάλη αλλαγή στη Γερμανία είναι πως για πρώτη φορά θα μπει στη Βουλή ένα κόμμα ακροδεξιό, το AfD, το οποίο είναι ένα λαϊκίστικο, ξενοφοβικό κόμμα που φαίνεται πως θα πάει στο 5-10% των ψήφων.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ανησυχεί όλους τους δημοκράτες και το SPD μιας και μιλάμε για ένα κόμμα που έχει καταφέρει να μαζέψει ψήφους από ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει τα τελευταία χρόνια, ενώ εκφράζει ένα ξενοφοβικό, αντιευρωπαϊκό και ανθελληνικό λόγο. Πρέπει να θυμίσουμε ότι το κόμμα αυτό ιδρύθηκε με αφορμή τα πακέτα στήριξης για την Ελλάδα, εναντίον των οποίων εκφράστηκε και πήρε νέα “φόρα” με τις προσφυγικές ροές πέρυσι και το 2015. Μάλιστα, σε ορισμένα τοπικά κοινοβούλια κρατιδίων έφτασε και στο 20%, αλλά αυτή η δυναμική δείχνει να χάνεται και το κόμμα αυτό να φτάνει συνολικά στο 8-10%. Παρόλα αυτά, μιλάμε για ένα φαινόμενο ανησυχητικό για τη δημοκρατία στη Γερμανία».
Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr