Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πάρουμε θετική δήλωση στο Eurogroup

Τι μπορεί να συμβεί αν δεν πάρουμε θετική δήλωση στο Eurogroup

H Bundesbank και οι υποστηρικτές της θα απαιτήσουν «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, αν δεν υπάρξει σαφής πρόοδος - Το μήνυμα της ΕΚΤ. 

Μια θετική δήλωση είναι αυτό που περιμένει η κυβέρνηση από το Eurogroup της Δευτέρας, ελπίζοντας σε «χαλάρωση» της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι για να επαναφέρει το waiver (εξαίρεση με βάση την οποία αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους), θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη αξιολόγηση (staff level agreement) από τους «θεσμούς».

Η κυβέρνηση, παρά την επίσημη αισιοδοξία, φροντίζει να στέλνει και μηνύματα προς τους δανειστές ότι εάν δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική τους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «δεν υπάρχουν πλέον τεχνικά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, αλλά είναι θέμα μόνο πολιτικής βούλησης», ζητώντας ουσιαστικά από τους εταίρους να «κάνουν τα στραβά μάτια» σε τυχόν διαφωνίες, όπως έκαναν (σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό) στην περίπτωση της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην ΟΝΕ.

Οι «θεσμοί», πάντως συνεχίζουν να μιλούν για μεγάλες διαφορές στα δημοσιονομικά, στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό, ενώ κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να υπαναχωρήσει στα τρία αυτά ζητήματα, που έχει θέσει ως προτεραιότητα.

Οι εκτιμήσεις από την πλευρά των δανειστών συνεχίζουν να μιλούν για αρκετές εβδομάδες μπροστά μας, ενώ από την Αθήνα υποστηρίζουν ότι «έχουμε σχεδόν κλείσει».

Πάντως, η διορία της ΕΚΤ είναι σήμα προς όλους να βιαστούν. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, εάν το Eurogroup δεν στείλει σαφές μήνυμα σύγκλισης, η Bundesbank και οι υποστηρικτές της θα απαιτήσουν «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, άρα «ασφυξία» στις ελληνικές τράπεζες.

Η επιβολή του κουρέματος θα σηματοδοτήσει την άμεση επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, προκειμένου να σταματήσει τη φυγή καταθέσεων.

Λύση επιχειρείται να δοθεί τόσο στο σημερινό EWG ή, αν χρειαστεί και σε νέο μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ως ύστατη προσπάθεια συνεννόησης ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης θα επιχειρήσει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του στο ραντεβού της Δευτέρας, πριν από το Eurogroup.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών θυμίζουν την εποχή του ψυχρού πολέμου και, καθώς η γερμανική πτέρυγα επηρεάζει την πλειοψηφία των υπουργών οικονομικών, οι γέφυρες ανάμεσά τους θεωρούνται κλειδί για τη μετέπειτα συζήτηση.

Πάντως, η γερμανική άποψη είναι σαφής: απόφαση για χρήματα δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς ολοκληρωμένη αξιολόγηση και από τους τρεις θεσμούς…