Τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα από ένα Brexit
- 12/06/2016, 17:05
- SHARE
Οι επιπτώσεις στο επιχειρηματικό, επενδυτικό και τουριστικό κομμάτι αν οι Βρετανοί ψηφίσουν όχι στην Ευρώπη.
Ένα Brexit σίγουρα δεν θα επηρεάσει μόνο τη Μ. Βρετανία, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της θα χρειαστεί δέκα χρόνια για να ανακάμψει, αλλά και όλα τα μέλη της Ε.Ε. δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης.
Αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, με τη νευρικότητα να είναι εμφανής στις αγορές, αλλά στις δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων του ευρώ.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» πολλοί οικονομικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν ως κακή συγκυρία το βρετανικό δημοψήφισμα για την ελληνική οικονομία, λόγω της αγωνίας για τις χρηματοδοτικές ενέσεις απ’ τους πιστωτές αλλά και της αβεβαιότητας που θα προκληθεί για το μέλλον της ΕΕ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας θα υπάρξουν πολλές αλλαγές όσον αφορά στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Για παράδειγμα «στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και εν γένει την παροχή υπηρεσιών οι οποίες είναι το 25% της αξίας του ετήσιου διεθνούς εμπορίου της», όπως σημείωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας φοροτεχνικών και λογιστικών υπηρεσιών Artion, Γιώργος Δαλιάνης.
Είναι επόμενο πως εφόσον για τις εμπορικές συναλλαγές εντός Ε.Ε. τα κράτη βασίζουν τη νομοθεσία τους στην ίδια οδηγία ή κανονισμό, τότε αναπόφευκτα, εάν κάποιος έχει αυτόνομη δική του νομοθεσία, θα υπάρξουν ζητήματα συμβατότητας και ερμηνείας των νόμων.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα το οποίο θα επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και πολίτες είναι οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις (π.χ. χρηματοοικονομικές υπηρεσίες ή αγορές μέσω ιστοτόπων). Μέχρι να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθούν αυτές οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρξει σίγουρα μια κάποια αναταραχή», κατά τα λεγόμενα του κ. Δαλιάνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μ. Βρετανία έχει ήδη υψηλή φορολόγηση (αν εξαιρέσουμε το σύστημα των non doms προσώπων), σε περίπτωση που μετά το ενδεχόμενο Brexit υπάρξουν άμεσες ριζικές αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο πιθανότατα να εκληφθεί αυτό από τις αγορές ως δείγμα ανασφάλειας και αστάθειας, που μπορεί να επηρεάσει και τις επενδύσεις.
Το Brexit ανησυχεί ιδιαιτέρα τους Έλληνες επιχειρηματίες καθώς το 1,7% των εγχωρίων εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία και το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια καθώς σημαντικός αριθμός Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.
«Βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν κάποιοι τριγμοί και σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών δεικτών και της ισοτιμίας αγγλικής λίρας-ευρώ, όμως, σε στην εν γένει οικονομία μας ο αντίκτυπος δεν θα είναι μεγάλος», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Artion.
Οι συνέπειες στον τουρισμό
Το ερώτημα απασχολεί ιδιαίτερα τους αγαπημένους προορισμούς των Βρετανών, όπως είναι η Ελλάδα, που φέτος περιμένει 2,5 εκατομμύρια τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το Euronews, όπως σημειώνουν παράγοντες της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, η Ελλάδα «απορροφά», φέτος, μεγάλο αριθμό Βρετανών τουριστών που αποφάσισαν να μείνουν μακριά από Αίγυπτο και Τουρκία.
Μία υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ θα κάνει πιο ακριβές τις διακοπές στην Ευρώπη. Το βρετανικό υπ. Οικονομικών προβλέπει υποχώρηση της στερλίνας κατά 12% σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε.
«Οι Βρετανοί τουρίστες θα είναι πιο δύσκολο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και θα μένουν εδώ. Από την άλλη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει πιο ελκυστικός προορισμός καθώς οι τιμές θα γίνουν σχετικά φθηνότερες» εξηγεί ο αναλυτής Αλεξάντερ Γκόρανσον από την εταιρεία Euromonitor.
Το Λονδίνο βρίσκεται σε παραδοσιακή αντιπαράθεση με το Παρίσι για τον τίτλο της πόλης με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.
Πάνω από 60% των επισκεπτών στη Μ. Βρετανία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχω πει ότι είναι οικονομική αυτοκτονία. Γιατί να απομακρύνεις, σκόπιμα, τον εαυτό σου από μία αγορά που σου δίνει τα δύο τρίτα της δουλειάς σου;» αναρωτιέται η Ντέιντρ Γουέλς, επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της Βρετανίας.
Επτά χρόνια μόνο για το διαζύγιο
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπολόγισε σήμερα ότι θα χρειαστούν περίπου επτά χρόνια για να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, εφόσον οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Μόνο η λύση των διάφορων συμβάσεων που συνδέουν τη Βρετανία με την Ευρώπη θα αποτελούσε μια «θλιβερή αλλά συγκριτικά απλή» διαδικασία, εξήγησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε περίπου δύο χρόνια, κατά την εκτίμηση του Τουσκ.
Όμως στη συνέχεια, η καθεμιά από τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή τη νέα σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Για να γίνει αυτό «θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και, φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επιτυχή κατάληξη» σε όλες τις περιπτώσεις, συνέχισε.