Τη Δευτέρα ξεκινάει το πρώτο Athens Innovation Festival: Γιατί θα είμαστε εκεί
- 17/11/2017, 16:31
- SHARE
Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα στο Ζάππειο Μέγαρο.
Πανεπιστημιακές σχολές, ερευνητικά ιδρύματα, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οργανισμοί υποστήριξης και προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και επιχειρηματικές ομάδες θα βρεθούν τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο.
Το Athens Innovation Festival ανοίγει τις πύλες του με στόχο να γίνει το απόλυτο meetingpoint για επιχειρήσεις, startups, πανεπιστήμια, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Mε την παρουσία θεσμικών από την κεντρική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, την συμμετοχή των πανεπιστημίων και των επενδυτών από διαφορετικούς φορείς συντίθεται ένα πρωτότυπο μωσαϊκό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με αρωγούς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΘΕΑ- ΕΒΕΑ), σε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors–Game Changers υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Εκθέτες από τους πιο ανερχόμενους κλάδους, από την αγροδιατροφή και τον τομέα της υγείας, μέχρι το fitech και το e-commerce, έρχονται να αναδείξουν τα «next-big-things» και φέρνουν μαζί τους όλη την εμπειρία και την τεχνογνωσία. Κορυφαίες επιχειρήσεις που παράγουν αξία, δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν σημαντικό αποτύπωμα εντός και εκτός Ελλάδος, έρχονται να συναντήσουν τις πολλά υποσχόμενες startups που ανθίζουν εντός του οικοσυστήματος.
Η επίσημη έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:30 και το πρώτο καλωσόρισμα θα είναι από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και το μέλος ΔΣ του ΕΒΕΑ Χάρη Λαμπρόπουλο.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα, Κώστας Φωτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το πώς η «οικονομία της γνώσης» μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος πρόσφατα σε ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο για την ανασυγκρότηση στην ΠΑΜΘ, ανέφερε ότι «εάν αξιοποιηθούν τα νέα προγράμματα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την ενίσχυση και ανάδειξη αυτού του στόχου σε πολλούς τομείς». Μίλησε ακόμη για το «ελληνικό παράδοξο» που «έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων είκοσι χωρών, μεταξύ πολλών-πολλών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στις επιστημονικές επιδόσεις, ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα καινοτομίας, που προέρχεται από τη γνώση που με τη σειρά της αποτελεί αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας». Υπογράμμισε πως «αυτό το μεγάλο ζήτημα, το χάσμα της καινοτομίας, που συνδέεται με την επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, ήταν το κύριο μέλημά μας από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του χαρτοφυλακίου για έρευνα και καινοτομία».
Διευκρίνισε πως ο όρος «οικονομία της γνώσης» αναφέρεται σε προϊόντα και υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία, συμπληρώνοντας πως «αυτό το στοιχείο βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου 2020-21 το οποίο διαμορφώνεται από το υπουργείο Οικονομίας και στο οποίο έχουμε κι εμείς συνεισφορά ως προς το κομμάτι της οικονομίας της γνώσης… Σκοπός μας είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς μισθούς».
Ακόμα στο άνοιγμα της τριήμερης εκδήλωσης θα δώσουν το παρών ζωντανά μέσω Skype συνδέσεων από το Startup Nation Summit στο Ταλίν της Εσθονίας, ο Jonathan Οrtmans, Πρόεδρος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Επιχειρηματικότητας (GEN) και ο Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers.
Παράλληλες θεματικές συζητήσεις και workshops
Στο διήμερο που θα ακολουθήσει όσοι προσέλθουν στο Ζάππειο Μέγαρο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράλληλες συζητήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους από το χώρο των επενδύσεων, του επιχειρείν, της πολιτικής, αλλά και workshops και εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ενδεικτικά τα θέματα που αναμένεται να αναλυθούν αφορούν στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (EquiFund, Venture Capitals) , στη καινοτομία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (Fintech και ηλεκτρονική τραπεζική), στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας σε τομείς όπως η πρωτογενές παραγωγή και στις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας και σε θέματα υγείας (e – health).
Επίσης εκπρόσωποι από περισσότερες από 60 startups θα συμμετέχουν στο Athens Innovation Festival και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες και τις υπηρεσίες τους σε επενδυτές, μεγάλες επιχειρήσεις και δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές Β2B συναντήσεις με τη συμμετοχή startups και εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η Αγροδιατροφή, δημιουργικές βιομηχανίες, Τουρισμός & Hospitality , bio – health, e-commerce –Fintech. Σε αυτές οι νέοι επιχειρηματίες θα κάνουν σύντομες παρουσιάσεις και στη συνέχεια θα απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οι συναντήσεις διαρκούν μια ώρα ανά τομέα. Συνολικά σε παράλληλες εκδηλώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερα από 15 workshops.
Επίσης ιδρυτές πετυχημένων startups που έχουν προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο (scale up) θα αφηγηθούν τη δική τους ιστορία, όπως ο Φάνης Κουτούβελης της Intale, o Ζήσης Μπέλλας της Pollfish, o Σωτήρης Παπαντωνόπουλος της Insurance Market και ο Αιμίλιος Χαλαμανδάρης της Innoetics.
Το λεπτομερές πρόγραμμα του Athens Innovation Festival σχετικά με τις ομιλίες, τα πάνελ, τους εκθέτες, τους φορείς, τα workshops και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια θα ανακοινωθεί άμεσα.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ