Τί δείχνουν οι πρώτες αναλύσεις για τις βρετανικές εκλογές
- 31/10/2019, 09:34
- SHARE
Σε διαδικασία για γερά νεύρα με απρόβλεπτο αποτέλεσμα φαίνεται να αναδεικνύεται η εκλογική αναμέτρηση της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά του βρετανικού εκλογικού σώματος στη σκιά του Brexit.
Προβάδισμα οκτώ μονάδων για τους Συντηρητικούς σε νέα δημοσκόπηση
Το Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) του Τζέρεμι Κόρμπιν, καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ταμπλόιντ εφημερίδας Daily Mail.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 34% των προτιμήσεων, οι Εργατικοί το 26% και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 19%, ενώ το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράζ προσελκύει το 12%.
Οι Τζόνσον και Κόρμπιν αναμένεται να αρχίσουν τη βραχεία προεκλογική εκστρατεία τους σήμερα Πέμπτη, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών της 12ης Δεκεμβρίου, στις οποίες οδήγησε το παρατεινόμενο αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, το οποίο αναβλήθηκε ως την 31η Ιανουαρίου 2020.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation σε δείγμα 1.010 ενηλίκων Βρετανών διεξήχθη μέσω του Διαδικτύου την Τρίτη και χθες Τετάρτη.
Ανάλυση έδρα προς έδρα
Ο Μπόρις Τζόνσον διεκδικεί αυτοδυναμία 44 ψήφων στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση και ανάλυση έδρα προς έδρα σε δείγμα 46.000 πολιτών από την οργάνωση κατά του Brexit, Best for Britain.
Αν, ωστόσο, το 30% την ψηφοφόρων που επιθυμούν την ανατροπή του Brexit ψηφίσουν το κόμμα που ανάλογα με την περιφέρεια έχει την καλύτερη πιθανότητα να νικήσει τους Συντηρητικούς, τότε είναι δυνατό ο κ. Τζόνσον να μην αποκτήσει αυτοδυναμία και μάλιστα το νέο κοινοβούλιο να απαρτίζεται κατά πλειοψηφία τεσσάρων εδρών από βουλευτές που θα τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάστηκαν το πρωί της Τετάρτης, μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι βουλευτές για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.
Η οργάνωση μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό πίνακα με επισημάνσεις για τις περιφέρειες όπου οι Remainers ψηφοφόροι πρέπει να ψηφίσουν με βάση την τακτική πρόκλησης ήττας για τους Τόρις, είτε η ψήφος τους ενισχύσει τους Εργατικούς, είτε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες είτε οποιοδήποτε άλλο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και του DUP.
Εκτιμήσεις των Times
Ο πιο έμπειρος εκλογικός αναλυτής της Βρετανίας καθηγητής σερ Τζον Κέρτις, εξάλλου, αναφέρει σε άρθρο του στους Times ότι, αν στην κάλπη υλοποιηθεί η μετακίνηση ψηφοφόρων των Εργατικών προς τους Τόρις στο βαθμό που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να κερδίσει ακόμα και περίπου 50 έδρες από το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Αγγλία, αντισταθμίζοντας με το παραπάνω τις αναμενόμενες απώλειες σε Σκωτία, Λονδίνο και ενδεχομένως αλλού.
Ο σερ Τζον, πάντως, επισημαίνει ότι μάλλον το μέτρο επιτυχίας των Συντηρητικών θα κριθεί από το πόσες ψήφους θα τους στερήσει το κόμμα του κ. Φάρατζ, που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την αποτυχία του πρωθυπουργού να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για Brexit στις 31 Οκτωβρίου.
Σημειώνει επίσης ότι, αν ο κ. Τζόνσον δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, τότε ακόμα και αν βγει πρώτος στις εκλογές θα είναι πολύ πιθανή μια κυβέρνηση συνασπισμού των Εργατικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP).
Η Telegraph
Ο ακαδημαϊκός Μάθιου Γκούντγουϊν εκτιμά, γράφοντας στην Telegraph, ότι η αυτοδυναμία για τον Μπόρις Τζόνσον θα κριθεί στις περιφέρειες που συνήθως αναδεικνύουν Εργατικό βουλευτή, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.
Οι Financial Times
Τέλος, οι Financial Times επισημαίνουν ότι το προεκλογικό σκηνικό είναι σχεδόν ίδιο με εκείνο του 2017, αλλά με τον κ. Τζόνσον να ξεκινά με μικρότερο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις από εκείνο που είχε η Τερέζα Μέι, η οποία κατέληξε τελικά να χάσει την αυτοδυναμία που είχε κερδίσει ο Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές του 2015.
Το εκλογικό σύστημα στη Βρετανία είναι αμιγώς μονοεδρικό, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κατ’ ανάγκη αντιστοιχία μεταξύ του εθνικού ποσοστού ψήφων και των εδρών που εξασφαλίζει κάθε κόμμα.
Πηγή: ΣΚΑΙ, ΑΠΕ, Reuters