Τί δηλώνουν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 4,4 ρίχτερ στην Αθήνα

Τί δηλώνουν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό 4,4 ρίχτερ στην Αθήνα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν την έντονη μετασεισμική δραστηριότητα είναι καθησυχαστικοί.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης .

Αρκετές μικρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν το σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν αυτές τις δονήσεις, ωστόσο είναι καθησυχαστικοί. Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε: «Αυτοί οι σεισμοί δεν δημιουργούν προβλήματα, μόνο ανησυχία, είναι φυσιολογικό».

Σε ό,τι αφορά στη σεισμική ακολουθία που έχει καταγραφεί ως τώρα, ο κ. Χουλιάρας είπε ότι έχουν σημειωθεί περίπου 15 δονήσεις μετά τα 4,4 Ρίχτερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν οι δυνατότερες. Γύρω στις 00:30 σημειώθηκε ένας σεισμός 2,9 Ρίχτερ και στις 2 παρά μια δόνηση των 2,5 Ρίχτερ.
«Θεωρώ ότι η δραστηριότητα αυτή θα συνεχιστει δεδομένου ότι υπάρχουν μικρα ρήγματα στην περιοχή» δήλωσε στο ΘΕΜΑ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας  διευκρινίζοντας ότι «θα είναι δύσκολο να έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς της τάξεως των 5 βαθμών».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η περιοχή από την οποία προήλθε ο σεισμός της Δευτέρας «δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό γιατί δεν υπάρχουν ρήγματα μεγάλα» συμπληρώνοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Πάρνηθας».

«Δεν θα ανησυχούσα ιδιαίτερα αν ήμουν στην Αθήνα δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό των 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο σημείωσε ότι σε μια τέτοια ακολουθία δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό των 4,4 Ρίχτερ. «Κάθε 2-3 ημέρες συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος τονίζοντας ότι «όταν υπάρχει σε εξέλιξη μια ακολουθία αν δεν έχει κάποα χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να πεις αν έχει προσεισμικό χαρακτήρα».