Τι έδωσε ο Τσακαλώτος για να «ξεπαγώσει» τα μέτρα για το χρέος
- 27/12/2016, 10:17
- SHARE
Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού «κόφτη», η αντίδραση του Μαξίμου και η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση.
Παραμονή Χριστουγέννων αποφάσισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να ανακοινώσει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επανέρχονται μετά το «πάγωμα» που αποφάσισε ο ESM εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης για ΦΠΑ σε νησιά και χαμηλοσυνταξιούχους.
Με την επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «μαλάκωσε» τις αντιδράσεις της γερμανικής, κυρίως, πλευράς, οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από τις πιέσεις για τα χρήματα που δόθηκαν σε όσους λαμβάνουν σύνταξη ως 850 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, δεν έγινε καμία παραχώρηση πέρα από όσες είχαν ήδη αποφασιστεί από κοινού με τους θεσμούς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Καμία νέα δέσμευση δεν περιλαμβάνεται στην επιστολή που απέστειλε στον ESM το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ας μην ανησυχούν χρονιάρες μέρες όλοι αυτοί που θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και σήμερα κόπτονται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να υποβαθμίσει το γεγονός.
«Στην επιστολή περιλαμβάνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα. Και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός, ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι».
Όπως ανέφερε, πάντως, στην επιστολή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος του 0,5%, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να πάρουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά. Δέσμευση την οποία υποβαθμίζει το ελληνικό ΥΠΟΙΚ, θεωρώντας απίθανο να μην πιαστεί ο στόχος και να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης».
Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά, αυτό το οποίο αναφέρεται στην επιστολή είναι πως αποτελεί ένα μέτρο για τη φετινή χρονιά αν και παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία ενταθούν στο επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της βίζας στους Τούρκους πολίτες, φτάσουν σε πλήρες αδιέξοδο.
Οι δεσμεύσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την ΝΔ να επιτίθεται στην κυβέρνηση για την «επιστολή συμμόρφωσης», όπως την χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Αφού βάφτισε το επίδομα “13η σύνταξη” στο εσωτερικό και “εφάπαξ βοήθημα” στο εξωτερικό, αφού αναγκάστηκε να στείλει “επιστολή συμμόρφωσης”, η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει με επωφελείς όρους για τη χώρα». Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή, ούτως ώστε να μάθει ο ελληνικό λαός τι ακριβώς περιείχε η επιστολή Τσακαλώτου.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση πως αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα την «επιστολή μετάνοιας», όπως λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την εκτίμηση πως το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης.
«Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια. O κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία. Έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση», τονίζει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει την «επιστολή Τσακαλώτου» στη δημοσιότητα.
Διαβάστε ακόμη: Μοσκοβισί: Άνοιξε ο δρόμος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Πυρ κατά Σόιμπλε από Βούτση και Κούλογλου
Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ πως θεωρεί ότι πίσω από το “πάγωμα” των μέτρων για το χρέος βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με δήλωσή του ο πρόεδρος της βουλής, Νίκος Βούτσης, ανέφερε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διεκδικεί έναν ρόλο υπερυπουργού και ο τρόπος που συμπεριφέρεται “δεν μπορεί από το να τυγχάνει απάντησης”.
Ακόμη πιο καυστικός για το θέμα ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος θεωρεί ότι ο Σόιμπλε και το Eurogroup έχουν σκοπό να σύρουν τη διαπραγμάτευση χωρίς να κλείσει κανένα ανοιχτό ζήτημα, με σκοπό να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.