Τι «είδαν» τα στελέχη της ελβετικής τράπεζας UBS στο ταξίδι τους στην Ελλάδα

Τι «είδαν» τα στελέχη της ελβετικής τράπεζας UBS στο ταξίδι τους στην Ελλάδα
epa08146957 (FILE) - The logo of Swiss investment bank and financial services company UBS is seen at a bank's branch in St. Moritz, Switzerland, 29 November 2018 (reissued 21 January 2020). UBS released their 4th quarter and full year 2019 results on 21 January 2020, saying their 2019 net profit stood at 4.3 billion USD. EPA/MATTIA SEDDA *** Local Caption *** 54920344 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο στόχαστρο των στελεχών της ελβετικής τράπεζας UBS οι τράπεζες…

Σαφώς θετικό είναι το κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν σε report τους από ταξίδι τους στη χώρα μας οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας UBS, οι οποίοι πέρασαν τρεις ημέρες συναντώντας επιχειρηματικά στελέχη στην Αθήνα (Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Jumbo, κ.λπ.) και τη Βουδαπέστη (MOL, Erste Bank Hungary, Wizz Air, OTP).

«Το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μη φανεί και το ασυνήθιστα γεμάτο αεροδρόμιο (για την εποχή του έτους) καθώς και οι επισκέπτες από το εξωτερικό που κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά και γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το κλίμα», εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας. 

Στο στόχαστρό τους οι τράπεζες, των οποίων οι διοικήσεις, όπως μετέφεραν, επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και αμετάβλητους όγκους λιανικής (σε μέσο όρο, με κάποιες εξαιρέσεις). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στροφή από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές είναι αργή μέχρι στιγμής και οι παραδοχές για τα beta των καταθέσεων στο guidance για τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) φαίνονται επίσης συντηρητικές.

«Αν και το guidance για το κόστος κινδύνου (CoR) υπονοεί αύξηση σε ετήσια βάση (καθώς τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να οδηγήσουν σε ακαθάριστες εισροές), μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας των assets. Οι εκκαθαρίσεις, οι εισπράξεις και οι πλειστηριασμοί θα βρεθούν στο επίκεντρο, αλλά επιλεγμένες συναλλαγές τιτλοποίησης είναι εν εξελίξει (όπως π.χ. το Sunrise 3 για την Τράπεζα Πειραιώς)», εξηγεί η UBS.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Alpha Bank και γενικά όλων ελληνικών τραπεζών, «μας αρέσει η ισχυρή και ακόμη υποτιμημένη επιτοκιακή μόχλευση, το καλύτερο στην Ευρώπη μακροοικονομικό σκηνικό ανάπτυξης και η πιθανή επιστροφή των μερισμάτων», τονίζει η UBS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταλήγοντας, η UBS επισημαίνει πως και οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές και εκτεθειμένες σε ρίσκα, συμπεριλαμβανομένου του μακροοικονομικού σκηνικού και της πολιτικής, ιδίως στον αντίκτυπό τους στα επιτόκια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι πολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές, τη νομισματική πολιτική και τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας.

Οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται επίσης σε ρυθμιστικούς, νομοθετικούς και δικαστικούς κινδύνους, ειδικά όσον αφορά πιθανές αλλαγές στις λογιστικές πρακτικές, τις επιπτώσεις από ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων, ή ζημιωμένους εταιρικούς πελάτες. Οι τράπεζες εξαρτώνται από την αγορά και τον όγκο των συναλλαγών, και υπόκεινται σε τεχνολογικό και λειτουργικό κίνδυνο που μπορούν να επηρεάσουν τα οικονομικά αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι αλλαγές στη δομή της αγοράς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται. Το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μη σημαντικές συμμετοχές και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: