Τι επενδύουν στις startups τα ελληνικά venture capital funds
- 19/01/2022, 09:30
- SHARE
Τα ελληνικά VCs έχουν ήδη δείξει αρκετά δείγματα γραφής μέσω των χρηματοδοτήσεων που έχουν πετύχει σε καινοτόμες εταιρείες, αλλά και με τις εξαγορές που πέτυχαν, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το 2021 οι δέκα κορυφαίες ελληνικές startups συγκέντρωσαν τετραπλάσιο ποσό χρηματοδότησης από αυτό που συγκέντρωσαν οι δέκα κορυφαίες του 2020, περίπου 398 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις.
Όλες οι startups συνολικά συγκέντρωσαν 500 εκατ. ευρώ αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital funds). Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το επενδυτικό σχήμα Big Pi Ventures, που διαχειρίζεται 50 εκατ. ευρώ, στοχεύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις B2B, με δραστηριότητα σε λογισμικό, ρομποτική, επιστήμη υλικών, ενεργειακές τεχνολογίες και καθαρές τεχνολογίες. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 είχε επενδύσει σε 22 εταιρείες.
- Το επενδυτικό σχήμα Metavallon επικεντρώνεται στην επένδυση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που προσφέρουν λύσεις B2B σε ΤΠΕ και υψηλή τεχνολογία έχοντας επενδύσει μέχρι τον Νοέμβριο σε 26 εταιρείες ενώ διαχειρίζεται 32 εκατ. ευρώ.
- Το επενδυτικό σχήμα Uni.Fund στοχεύει στην πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της ευρείας τεχνολογίας, ιδίως στον χώρο Ε&Α και τεχνολογίας. Διαχειρίζεται 30 εκατ. ευρώ και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 είχε επενδύσει σε 23 εταιρείες.
- Το επενδυτικό σχήμα Velocity.Partners δίνει έμφαση στις τεχνολογικές νεοσύστατες επιχειρήσεις στις βιομηχανίες B2B, SaaS και IoT ενώ διαχειρίζεται 24 εκατ. ευρώ έχοντας επενδύσει στο εξεταζόμενο διάστημα σε 18 εταιρείες.
- Το επενδυτικό σχήμα Marathon VC διαχειρίζεται 32 εκατ. ευρώ και επένδυσε σε 13 εταιρείες. Επίσης στα τέλη του 2020, το Marathon Venture Capital ανακοίνωσε το Marathon Fund II, με αρχικό ποσό διαχείρισης 40 εκατ. ευρώ.
- Το επενδυτικό σχήμα VentureFriends επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη βιομηχανία ΤΠΕ, διαχειρίζεται 50 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής έχει επενδύσει σε 22 εταιρείες. Επίσης, η ομάδα των VentureFriends δημιούργησε ένα νέο fund, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση στα 170 εκατ. ευρώ.
Στο στάδιο ανάπτυξης
Σημειώνεται ότι στο παράθυρο του σταδίου ανάπτυξης, που ταιριάζει κυρίως σε ήδη καθιερωμένες εταιρείες, τα ποσά είναι υψηλότερα, με ενδεικτικές τις επενδύσεις 235 εκατ. ευρώ για διαχείριση από Ελίκονος 2, EOS Capital Partners και Συνέργεια Ελληνικό Ταμείο IV. Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση του Uni.Fund δεδομένου ότι συνδυάζει το ακαδημαϊκό με το επιχειρηματικό στοιχείο. Μέσα σε λιγότερα από 4 χρόνια το Uni.Fund προχώρησε στη χρηματοδότηση 23 εταιρειών, 7 από τις οποίες είναι spin-off ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.
Επίσης, το 2021 ιδρύθηκε από την κυβέρνηση το «Ταμείο Φαιστός».
Ποσοστό 25% των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου από τις συχνότητες για το 5G θα κατευθυνθεί στο “Φαιστός”, ενώ ήδη έχουν συναφθεί συμφωνίες με ιδιωτικά κεφάλαια όπως η LATSCO και η Deutsche Telekom (DT).
Ας σημειωθεί τέλος ότι το 2021 η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 56η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων. Το ελληνικό οικοσύστημα απαρτίζεται από 6 βασικούς πυλώνες: 27 θερμοκοιτίδες, 30 επιταχυντές, 19 κέντρα τεχνολογίας & καινοτομίας, 19 επενδυτικά σχήματα (που αναφέρθηκαν παραπάνω), 25 κοινούς χώρους εργασίας και 1.500-2.000 νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).