Τι έσοδα περιμένουν οι διοργανωτές από το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ

Τι έσοδα περιμένουν οι διοργανωτές από το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ
TO GO WITH AFP STORY BY LUKE PHILLIP A man walks in front of a banner for Qatar's 2022 bid to host the World Cup at the Doha corniche on March 22, 2010. Qatar's bid to host a football World Cup at a time of year when temperatures are baking is brave, but the Gulf state is counting on high technology to overcome the potentially prickly problem. AFP PHOTO/KARIM JAAFAR (Photo by KARIM JAAFAR / AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου επενδύθηκαν 1,696 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακριβώς 147 ημέρες πριν από την έναρξη του πρώτου Μουντιάλ σε μία αραβική χώρα, το Κατάρ αναμένει να έχει έσοδα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, 15% λιγότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν η προσδοκία ήταν 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα των μόλις 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να δεχθεί 1,2 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα διεξαχθεί από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου, με συνέπεια, για ένα μήνα, ο πληθυσμός της να αυξηθεί κατά 43%, φτάνοντας έως και τέσσερα εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου επενδύθηκαν 1,696 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως αναφέρει σε σχετική παρουσίασή της η εξειδικευμένη ιστοσελίδα της Αργεντινής marketingregistrado. Η συντριπτική πλειονότητα των γηπέδων θα είναι ουσιαστικά ολοκαίνουργια και έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις υποδομές της πόλης, με ένα νέο σύστημα μετρό και την επέκταση του διεθνούς αεροδρομίου Χαμάντ.

Ο αριθμός των εισιτηρίων που έχουν διατεθεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια, μετά τη δεύτερη φάση των πωλήσεων που έκλεισε τον Απρίλιο, με τις σχετικές αιτήσεις να φτάνουν τα 40 εκατομμύρια, κυρίως από Αργεντινή, Βραζιλία, Αγγλία, Γαλλία, Μεξικό, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τελευταίο Μουντιάλ, το οποίο φιλοξένησε το 2018 η Ρωσία και το τρόπαιο κατέκτησε η Γαλλία, σύμφωνα με σχετική έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η οργανωτική επιτροπή του τουρνουά, η κορυφαία διοργάνωση απέφερε στην ρωσική οικονομία έσοδα ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά σε βάθος πενταετίας, δεδομένου ότι οι σχετικοί υπολογισμοί αφορούν στο χρονικό διάστημα από το 2013 μέχρι το 2018, περίοδος κατά την οποία -πάντα με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο- δημιουργήθηκαν 315.000 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.