Τι φέρνει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τέλος των επιδοτήσεων στην Ενέργεια που ζήτησε η Κομισιόν
- 25/05/2023, 12:04
- SHARE
Περιορισμένος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στους Έλληνες πολίτες από την άρση των μέτρων ενεργειακής στήριξης την οποία ζήτησε η Κομισιόν μέσω των συστάσεών της για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα η εξομάλυνση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος. Αξίζει να αναφερθεί ειδικά για το φυσικό αέριο πως χθες το TTF, δηλαδή το ολλανδικό συμβόλαιο, «έκλεισε» κάτω από τα 28 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση στα 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Από την άλλη, παρά τη μεγάλη αυτή υποχώρηση των τιμών στο αέριο, οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για τον Ιούνιο δεν μειώθηκαν αναλόγως. Έτσι το εύρος των τελικών χρεώσεων που ανακοινώθηκε από τις εταιρείες μαζί με τις εκπτώσεις κινήθηκε από τα 7,04 σεντς/KWh, που ήταν η πιο ανταγωνιστική τιμή και έφτασε μέχρι τα 19 σεντς/KWh. Όπερ σημαίνει πρακτικά ότι οι μειώσεις που έγιναν από τους παρόχους ήταν της τάξης του 0,5 έως 3 σεντς/KWh εάν η σύγκριση γίνει με τις τιμές που ισχύουν για το μήνα Μάιο.
Πέρα από τα παραπάνω επισημαίνεται πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει έγκριση για την επέκταση των μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ τα εν λόγω μέτρα ενεργειακής στήριξης δεν δεν αφορούν μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και το σύστημα ανακοίνωσης των τιμών του ρεύματος εκ των προτέρων στις 20 κάθε μήνα για τον επόμενο, καθώς επίσης και την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.
Σημειώνεται πως για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης έχουν σταματήσει να δίνονται επιδοτήσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο. Συνεπώς, η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων δεν θα επηρεαστεί από την άρση των έκτακτων μέτρων στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, κατανάλωση 500 κιλοβατώρες χωρίς την επιδότηση θα επιβαρυνθεί με 7,5 ευρώ στο μηνιαίο λογαριασμό.
Τι ανέφερε η Κομισιόν
«Η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπερβολικές ανισορροπίες», αλλά τα τρωτά σημεία φαίνεται να υποχωρούν, μεταξύ άλλων λόγω της προόδου της πολιτικής, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συστάσεις της για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή συστήνει τον τερματισμό των μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σε περίπτωση που οι ανανεωμένες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτούν μέτρα στήριξης, η Επιτροπή συστήνει τα μέτρα αυτά να στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να είναι οικονομικά προσιτά και να διατηρούν τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Από την έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα που αφορά στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Σχετικά με την ενέργεια αυτή καθ’ αυτή, η Επιτροπή συστήνει τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα και την περαιτέρω επιτάχυνση της διαφοροποίησης των οδών παροχής ενέργειας. «Περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την ολοκλήρωση και την επιβολή των νέων νομικών πλαισίων για τη διαδικασία αδειοδότησης και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αύξηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και της χωρητικότητας αποθήκευσης, την προώθηση της αποκεντρωμένης παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη θέσπιση νομοθετικών πλαισίων για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου και βιομεθανίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: