Τι φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα για είσοδο στη Βουλή και μπόνους εδρών
- 25/08/2019, 19:17
- SHARE
Πληροφορίες για το νέο εκλογικό σύστημα δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το οποίο όπως αναφέρει η εφημερίδα θα έχει ως στόχο από τη μια πλευρά «να σέβεται την αναλογικότητα της ψήφου» και, από την άλλη, «να δίνει σταθερές κυβερνήσεις».
Το μπόνους που θα δίνεται στο πρώτο κόμμα θα είναι ανάλογο της εκλογικής του δύναμης, ενώ η αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 3% (που ισχύει σήμερα) σε 4% ή 5% θα έχει ως στόχο να αποτρέπει τη δημιουργία ευκαιριακών κομμάτων μίας χρήσης.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έρχεται το φθινόπωρο στη Βουλή, προβλέπονται πολλές και σημαντικές αλλαγές, με σημαντικότερη όλων την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα σταθερό πολιτικό και κοινοβουλευτικό τοπίο αυξάνοντας το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει αντικατάσταση του σημερινού μπόνους με ένα αναλογικότερο σύστημα που δεν θα δίνει σταθερό αριθμό βουλευτών ως δώρο στο πρώτο κόμμα, αλλά έναν αριθμό κυμαινόμενο ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αυξηθεί και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας, ώστε να επιτρέπει στα κόμματα να συμπεριλαμβάνουν στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους προσωπικότητες που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα που επιτρέπει την εκλογή τους από την εκλογική τους βάση.
Εκτιμάται, κατά τις ίδιες πηγές, ότι με βάση τις προτάσεις αυτές υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο τις αλλαγές να υπερψηφίσει και το ΚΙΝΑΛ και έτσι να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 εδρών.
Στ. Πέτσας: Ανοιχτή η κυβέρνηση για ευρύτερες συναινέσεις, για αλλαγή του εκλογικού νόμου
Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αλλαγές του εκλογικού νόμου.
«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Με γνώμονα, όμως έναν εκλογικό νόμο που θα εγγυάται αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων αλλά και την εθνικά αναγκαία κυβερνησιμότητα». Προσθέτει πως «η Ελλάδα δεν αντέχει συστήματα που επιφυλάσσουν ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια» και διαμηνύει, «και αυτό ελπίζουμε να το αναγνωρίσουν στην πράξη ακόμη και εκείνοι που προσποιούνται πως δεν το καταλαβαίνουν».
Για την ψήφο των αποδήμων τονίζει πως οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους και υπογραμμίζει: «Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κατατεθεί χωριστά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ώστε να αποτελέσει μια ευκαιρία για ευρεία συναίνεση όλων των κομμάτων».
Διαβάστε σχετικά:
Εντός του 2019 το ν/σ για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού