Τι φοβάται και τι ελπίζει ο ευρωπαϊκός κλάδος AI από την επανεκλογή Τραμπ
- 19/11/2024, 14:10
- SHARE
του David Meyer
Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης και ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις παρακολουθούν νευρικά τις ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Με το ρυθμιστικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύεται στην Ευρώπη και με τις εταιρείες τεχνολογίας να προσελκύουν γενικά λιγότερα κεφάλαια από τις αμερικανικές αντίστοιχες εταιρείες, υπάρχουν ανησυχίες ότι η απορρυθμιστική στρατηγική America First (Πρώτα η Αμερική) του Τραμπ θα μπορούσε να φέρει τον κλάδο της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από ό,τι είναι τώρα.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ την τεχνητή νοημοσύνη, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγει την επιβολή ομοσπονδιακών ρυθμίσεων στον κλάδο των ΗΠΑ. Ο βασικός του σύμμαχος Έλον Μασκ μπορεί να τον συμβουλεύσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θέτει μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους εάν δεν διατηρηθεί υπό έλεγχο, αλλά ο Τραμπ έχει ήδη υποσχεθεί να ακυρώσει τα πρώτα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ προς την επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου στην τεχνητή νοημοσύνη υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και ορισμένοι υποστηρικτές του, όπως ο επενδυτής Marc Andreessen, αντιτίθενται σε οποιαδήποτε τέτοια επιβολή κανόνων.
Εάν ο Τραμπ αποφύγει την επιβολή ρυθμιστικού πλαισίου στην τεχνητή νοημοσύνη, αυτό θα δημιουργούσε ένα ακόμη μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι νόμοι περί απορρήτου περιορίζουν τα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους. Η ΕΕ ψήφισε επίσης φέτος έναν νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη που απαγορεύει ορισμένες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης – όπως η χειραγώγηση ανθρώπων ή ο προσδιορισμός της φυλής ή της σεξουαλικότητας κάποιου από τα βιομετρικά τους δεδομένα – ενώ αναθέτει μεγάλες ευθύνες σε εταιρείες που κατασκευάζουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «υψηλού κινδύνου».
Πολλές ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται με τις επιπτώσεις του νέου νόμου καθώς προετοιμάζονται για την πλήρη επιβολή του μέχρι τα μέσα του 2026 και φοβούνται ότι η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τον κλάδο, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν τη δική τους θέση στον ταχέως αναπτυσσόμενο παγκόσμιο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.
«Τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με αυτούς τους κανονισμούς και οι ευρωπαϊκές startups θα αποθαρρυνθούν επειδή δεν είναι πραγματικά σαφές ποιο είναι το νομικό καθεστώς», δήλωσε ο Wieland Brendel, επικεφαλής τμήματος στο γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για τα Ευφυή Συστήματα, ένα σημαντικό ερευνητικό ινστιτούτο τεχνολογίας, και συνιδρυτής της νεοφυούς επιχείρησης οπτικού ελέγχου ποιότητας Maddox AI.
Ωστόσο, ενώ η διαφορά θα μπορούσε να ευνοήσει τις αμερικανικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης καθώς θα λειτουργούν χωρίς ρυθμιστικούς περιορισμούς, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους μπορεί να επωφεληθούν από την ανάπτυξη των μοντέλων τους σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες – ένα δυνητικό πλεονέκτημα στα μάτια των πελατών που απαιτούν αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες.
«Θα μπορούσε να αποδειχτεί καλό για εμάς, ειδικά στον ιατρικό τομέα», δήλωσε ο Marc Mausch, συνιδρυτής της γερμανικής εταιρείας ανίχνευσης καρκίνου του μαστού Earlytrace που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη.
Η επίδραση του Τραμπ στο ταλέντο
Ο Michael Black, ιδρυτικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Max Planck για τα Ευφυή Συστήματα, πιστεύει ότι οι εντεινόμενες διαιρέσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διευκολύνουν τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να διατηρήσουν ταλέντο. «Η πολιτική των ΗΠΑ καθιστά ίσως ελκυστικό για τους ανθρώπους το να μείνουν εδώ», επισημαίνει ο Black, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής και επικεφαλής επιστήμονας στη Meshcapade, η οποία ξεπήδησε από το γερμανικό cluster Cyber Valley πριν από πέντε χρόνια.
Ο Black λέει ότι μια εποχή αποστροφής προς τους κανονισμούς στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωφελήσει τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης εκεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τα μοντέλα εκπαίδευσης. «Οι εταιρείες που διαθέτουν αυτά τα δεδομένα έχουν τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σήμερα, και αυτό είναι ανεξάρτητο από όλους τους κανονισμούς εκεί έξω». Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι αυτό δεν αφαιρεί από τις αμερικανικές εταιρείες την υποχρέωση να πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες με τους ομολόγους τους στην Ευρώπη και αλλού.
«Σαφώς τα μέρη όπου επιτρέπεται στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε δεδομένα για εκπαίδευση θα έχουν πλεονέκτημα, αλλά μπορεί να βρουν τις αγορές κλειστές», κατέληξε ο Black. «Εάν η Ευρώπη έχει έναν κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο πρέπει να βεβαιωθείτε ότι προστατεύεται το απόρρητο των ανθρώπων, ή κάποια άλλη χώρα έχει πράγματα που λένε ότι τα πνευματικά δικαιώματα των ανθρώπων πρέπει να προστατεύονται, εάν έχετε εκπαιδεύσει το μοντέλο σας σε μια χώρα όπου αυτά τα πράγματα δεν εφαρμόζονται, αυτό το μοντέλο ενδέχεται να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού».
ΤΝ ανοιχτού κώδικα
Παρότι αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάζουν τα μοντέλα τους για ένα χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, θα μπορούσε επίσης να έχει ένα δυσάρεστο αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Αντί να πληρώνουν ακριβά τέλη πρόσβασης για ιδιόκτητα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το GPT της OpenAI ή το Gemini της Google, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μοντέλα «ανοιχτού κώδικα» που μπορούν να «τρέξουν» δωρεάν και να τροποποιηθούν εύκολα. Οι κύριοι παραγωγοί αυτών των μοντέλων είναι η Meta των ΗΠΑ και η Mistral της Γαλλίας – πλέον ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής γλωσσικών μοντέλων (LLM) στην Ευρώπη, αφότου η γερμανική Aleph Alpha απομακρύνθηκε από τη δημιουργία LLM πριν από μερικούς μήνες.
Η Meta έχει ήδη καταστήσει τις υπηρεσίες Meta AI που απευθύνονται σε καταναλωτές μη διαθέσιμες στην Ευρώπη, επειδή οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων της περιοχής δεν επιτρέπουν στην εταιρεία να επαναχρησιμοποιήσει τα δεδομένα χρηστών του Facebook και του Instagram για εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.
Υπάρχει επίσης μια πιθανότητα ο Τραμπ να περιορίσει την εξάπλωση των ανοιχτών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης των ΗΠΑ παγκοσμίως. Μερικοί από τους υποστηρικτές του προάγουν την τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, αλλά άλλοι βλέπουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και έχουν ζητήσει να προστεθούν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα στις λίστες ελέγχων εξαγωγών των ΗΠΑ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Οι 10 πιο ισχυροί άνθρωποι στον κόσμο των επιχειρήσεων
- Έτοιμη για ανάσες χρήματος η ΕΚΤ: Ταχύτερη μείωση επιτοκίων, αν χρειαστεί
- Στα 4,5 δισ. τα κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες 2024 – «Ψήφος» εμπιστοσύνης από τους ξένους οίκους
Πηγή: Fortune.com