Τι φοβάται ο Αλέξης Τσίπρας και έστειλε μήνυμα προς Βερολίνο
- 25/10/2015, 09:01
- SHARE
Οι νέες αναφορές του Σόιμπλε για το «προσωρινό Grexit», ο ρόλος Ολάντ και τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης.
Οι στιγμές μέχρι να υπογράψει η Ελλάδα το τρίτο Μνημόνιο τον Ιούλιο ήταν δραματικές, με το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian να υπενθυμίζει όλο το παρασκήνιο των τριών ημερών που «έσωσαν το ευρώ». Παρά το γεγονός ότι από την πλευράς της Ευρωζώνης στελέχη όπως οι Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν πάρει το δρόμο τους» και πλέον η συννενόηση με την ελληνική πλευρά είναι πολύ καλύτερη, τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση όμως παραμένουν.
Η τρόικα αποχώρησε από την Αθήνα την Παρασκευή χωρίς συμφωνία σε πολλά μέτωπα, με σημαντικότερο αυτό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, για το οποίο θα επιδιωχθεί λύση σε επίπεδο Eurogroup. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πήρε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος προέταξε την πολιτική λύση, εάν χρειαστεί, για το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσω του Eurogroup ή της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών αποτελεί ένα «πάτημα» για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε προηγουμένως επισημάνει πως αυτό είναι αντικείμενο των θεσμών και πως θα πρέπει «να ξαναδούμε ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση». Όπως αναφέρει το news247.gr, μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει προκληθεί, από το αδιέξοδο στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, στο Μαξίμου εξακολουθούν να εκτιμούν πως οι «ακραίοι κύκλοι», οι οποίοι βάζουν ξανά στο τραπέζι μια σειρά από ζητήματα απειλώντας με νέα μέτρα, «εξακολουθούν να είναι εδώ».
Η διαφωνία με τους θεσμούς επί της ήδη υπογεγραμμένης συμφωνίας έγκειται στα κριτήρια και στα όρια με τα οποία θα πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί. Η εκκαθάριση όμως των «κόκκινων» δανείων θεωρείται δεδομένη από το τρίτο Μνημόνιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» και συνδέεται ως όρος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το ντοκιμαντέρ και η εμμονή Σόιμπλε
Επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας στο ντοκιμαντέρ του γνωστού δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Liberation για την Ελλάδα, που προβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση, επανήλθε στο θέμα του «προσωρινού Grexit». Μιλώντας στον Ζαν Κατρέμέρ στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι 15 από τους 19 υπουργούς ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ. Σε ότι αφορά το αίτημά του για Grexit στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι ‘αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».
Επ’ αυτού, κυβερνητικές πηγές, εξηγούσαν χθες ότι υπάρχει πράγματι ανησυχία στο Μαξίμου ότι τα σχέδια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ δεν έχουν εγκαταλειφθεί και επιχειρείται να επανέλθουν από το «παράθυρο» και ως μέσο πίεσης για τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.
Το μήνυμα Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε ξανά σε «ακραίους κύκλους» που επιθυμούν να μη φύγει από το τραπέζι η «ανόητη συζήτηση» για Grexit. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία, κι όχι σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της. «Είναι αναγκαία συνολικά για την Ευρώπη η επιτυχία της Ελλάδας, η επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε» είπε, τονίζοντας ότι «κάποιοι θέλουν ακόμη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Αναφέρθηκε δε στους υποστηρικτές της λιτότητας που «καλοέβλεπαν σχέδια διαίρεσης, λέγοντας: «Φαίνεται ότι δεν τα έχουν εγκαταλείψει και ενδεχομένως να τα επαναφέρουν στο τραπέζι».
«Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησής μας πρέπει να είναι, ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, περί διαίρεσης της ευρωζώνης και της Ευρώπης, πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι», είπε.
Οι «βολές» Ολάντ εναντίον Σόιμπλε
Επίσης από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Φρανσουά Ολάντ «κάρφωσε» την γερμανική πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να τον κατονομάσει, αφήνοντας αιχμές κατά του σχεδίου «προσωρινής αποχώρησης από την Ευρωζώνη». «Γνωρίζω πολύ καλά τι έντονες συζητήσεις προκάλεσε η συμφωνία του Ιουλίου, αλλά την υιοθετήσατε και εκφράσατε τη δέσμευσή σας να παραμείνετε στην Ευρωζώνη. Απέναντι στις διχαστικές δυνάμεις επιλέξατε την ευρωπαϊκή ιδέα και αγνοήσατε τις φωνές που σας καλούσαν να εγκαταλείψετε προσωρινά την Ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.
Επίσης μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στο τίμημα ενός Grexit. Ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε ότι η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε.
«Μετά την Ελλάδα θα ακολουθούσαν και άλλες χώρες» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα αναρωτιόμασταν ποια χώρα θα είχε υψηλό χρέος, υψηλό έλλειμμα, ώστε να φύγει από το ευρώ» διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Επίθεση από ΝΔ στην κυβέρνηση
Πως ετοιμάζει κάτι σοβαρό συμπεραίνει η Νέα Δημοκρατία, αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο ομόλογό του και προειδοποιεί πως «η χώρα δεν αντέχει άλλο πείραμα», ενώ παράλληλα καλεί τον κύριο Τσίπρα να δώσει άμεσα εξηγήσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ο κ. Τσίπρας παίζει και πάλι με τη φωτιά. Με όσα λέει δημιουργεί σύγχυση, αβεβαιότητα, ανησυχία. Μιλά για “παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος”, που “στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης”. Μιλά για κινδύνους που ξεκινούν από την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και φτάνουν στη διαίρεση της Ευρώπης. Με όσα υπαινίσσεται δείχνει πως κάτι σοβαρό συμβαίνει και κάτι προετοιμάζει. Οφείλει να δώσει άμεσα καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις. Η χώρα δεν αντέχει άλλο πείραμα Τσίπρα».