Τι φοβούνται περισσότερο οι εταιρείες-κολοσσοί

Τι φοβούνται περισσότερο οι εταιρείες-κολοσσοί
Photo: pixabay.com
Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της ασφάλειας καθώς αυξάνονται οι απειλές.

Σχεδόν οι μισοί επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας στις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αναμένουν ότι οι εταιρικές δαπάνες θα αυξηθούν σημαντικά κατά τον επόμενο χρόνο καθώς παρατηρούν ότι οι οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές οδηγούν σε περισσότερα κρούσματα κλοπής, απάτης και διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ανάμεσα σε 1.775 επικεφαλής τμημάτων ασφαλείας σε 30 χώρες διαπίστωσε ότι οι εταιρείες τους έχασαν περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα το 2022 ως αποτέλεσμα των κρουσμάτων ασφαλείας (όχι κυβερνοασφαλείας), ανάλογο ποσό με τον οικονομικό αντίκτυπο που είχαν πιο προηγμένες κυβερνοεπιθέσεις.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η αμερικανική εταιρεία ασφάλειας και υπηρεσιών στελέχωσης Allied Universal διαπίστωσε ότι οι εταιρείες χάνουν αγαθά πολυτελείας και πνευματική ιδιοκτησία τόσο εσωτερικά, μεταξύ του προσωπικού, όσο και εξωτερικά και ότι περισσότερο έχει πληγεί η Βόρεια Αμερική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοσκόπηση με τίτλο World Security Report –η πρώτη φορά που η Allied Universal συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε τις σκέψεις τόσων μεγάλων εταιρειών– ρώτησε στελέχη που ήταν υπεύθυνα συνδυαστικά για προϋπολογισμό για θέματα ασφαλείας 660 δισεκ. δολαρίων το 2022 ή 3,3% των συνολικών τους εσόδων.

Ερωτηθέντες τι θα συμβεί σε αυτούς τους προϋπολογισμούς κατά τον επόμενο χρόνο, 46% απάντησαν ότι “θα αυξηθούν σημαντικά“.

Αυτό μάλιστα θα προστεθεί στο αυξανόμενο κόστος που έχουν οι εταιρείες ανά τον κόσμο για την διαχείριση πολλών ζητημάτων –από τη μισθοδοσία ως την ενέργεια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Allied, Στιβ Τζόουνς, δήλωσε στο Reuters ότι ενώ μεγάλο μέρος της απάτης, της πλαστογραφίας και της απώλειας πνευματικής ιδιοκτησίας οφείλεται σε οικονομικό κέρδος, ορισμένες εσωτερικές διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών υποκινούνται από κοινωνικούς λόγους.

Η έκθεση της Allied, στην οποία ανήκει ο βρετανικός όμιλος ασφαλείας G4S, σχεδιάστηκε για να μετρήσει το κόστος και την κλίμακα των παραβιάσεων της ασφάλειας και τους παράγοντες που τις οδηγούν.

Ανέφερε τις οικονομικές αναταραχές που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, μαζί με την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική αναταραχή, ως ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε παραβιάσεις της ασφάλειας.

Στη Βόρεια Αμερική, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από προσωπικό ή εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ το 32% είχε χάσει περιουσιακά στοιχεία από εξωτερικούς παράγοντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδείγματα απωλειών περιελάμβαναν την κλοπή αγαθών υψηλής ποιότητας στον τομέα της τεχνολογίας και του λιανικού εμπορίου, ενώ ο φαρμακευτικός τομέας αντιμετώπισε προβλήματα πλαστογραφίας. Τα κέντρα δεδομένων θεωρήθηκαν επίσης ότι κινδυνεύουν, είτε μέσω της διακοπής της ενέργειας είτε εάν μια παραβίαση ασφάλειας συνδεόταν με μια επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Ερωτηθέντες σχετικά με τις μελλοντικές δαπάνες, το 42% απάντησαν ότι σκόπευαν να επενδύσουν σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) και επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουν πιο γρήγορα τις απειλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: