Τί γίνεται με τα υδροπλάνα και τί περιλαμβάνει η επενδυτική πρόταση των 250 εκατ. ευρώ;
- 22/12/2017, 18:48
- SHARE
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του έργου της ανάπτυξης δικτύου υδατοδρομίων βρίσκονται κυβέρνηση και Hellenic Seaplanes.
Τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγα έχουν γραφτεί για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο «ανοίγματος» νέων θέσεων εργασίας και προσπόρισης εσόδων για το ελληνικό κράτος, όσο και σε επίπεδο περεταίρω ώθησης του εθνικού τουριστικού μας προϊόντος. Εξίσου, όμως, πολλοί τόνοι μελανιού έχουν χυθεί και για την υπέρμετρη γραφειοκρατία που καθυστερεί επί δεκαετίες το εν λόγω έργο, με το ερώτημα να παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ: Γιατί τόση κωλυσιεργία;
Όπως όλα δείχνουν, το τοπίο έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει καθώς σε συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με τη διοίκηση της Hellenic Seaplanes, την Petrichor Capital Partners, την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας και ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Κίνα – που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο κομμάτι του τουριστικού real estate – διατύπωσαν τη δέσμευσή τους ότι σύντομα τα προβλήματα για το θέμα του δικτύου υδατοδρομίων, καθώς και εκείνο της λειτουργίας υδροπλάνων θα λάβουν τέλος.
Συγκεκριμένα ο κ. Κουρουπλής δήλωσε: «Ήταν μία συζήτηση που είχε ουσία και αποτελέσματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης τα δύο υπουργεία με επικεφαλή τον κ. Σπίρτζη, δούλεψαν παραγωγικά και λύθηκαν αρκετά προβλήματα για το νομοσχέδιο και την ανάπτυξη των υδροπλάνων. Πρέπει να πω ότι σήμερα εδώ υπάρχει πολύ καλή θέληση από την κυβέρνηση, από την εταιρεία και τους επενδυτές και το αποτέλεσμα θα είναι πάρα πολύ καλό. Παρά τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές, το καινούριο στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει τόση δουλειά, όση δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια και σύντομα θα διαφανεί το αποτέλεσμα».
Και οι δύο υπουργοί τόνισαν πως ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος και πρόθυμος να ασχοληθεί ενεργά με το εν λόγω ζήτημα, με το κ. Σπίρτζη να επισημαίνει την ανάγκη άμεσης αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλασίου. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως πριν εκπνεύσει ο Δεκέμβρης θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Πρόσθεσε μάλιστα πως το σχετικό ν/σ είναι έτοιμο από τον Σεπτέμβρη, ωστόσο, δεν κατετέθη νωρίτερα διότι έπρεπε, όπως εξήγησε, ο κόσμος να κατανοήσει τη διαφορετική συμπεριφορά υδροπλάνων αεροπλάνων και πλοίων.
Παραδέχτηκε δε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται είναι αργές και πως μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί μόλις δύο αιτήσεις από τις δέκα που έχουν κατατεθεί συνολικά. «Το υδατοδρόμιο ανεξάρτητα μα το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατασκευή και ποιος για τη λειτουργία του, δεν παύει να αποτελεί δημόσια υποδομή. Συμφωνούμε απόλυτα ως προς τη στόχευση της συγκεκριμένης επένδυσης. Με την υλοποίησή της ένα ποσοστό της τουριστικής κίνησης θα αποσυμφορείται και θα δοθεί άλλη δυναμική στον τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και τα μικρότερα νησιά θα έχουν δικιά τους σύνδεση και ότι τα υδροπλάνα δεν θα στοχεύουν μόνο σε εμπορικά δρομολόγια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.
Βλέποντας το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τους Κινέζους, οι κ.κ. Σπίρτζης και Κουρουμπλής κατέληξαν στο ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή και σε επενδύσεις παραγωγικών μονάδων, όπως για την παραγωγή ή συναρμολόγηση εξοπλισμού, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για υδατοδρόμια και υδροπλάνα.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι προτάθηκε από όλα τα μέρη η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των αρμοδίων Υπηρεσιών, της Hellenic Seaplanes, του Θεματοφύλακα της επένδυσης, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση υλοποίηση της επένδυσης.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης αφού, όπως είπε, πλέον υπάρχει στο τραπέζι μια ουσιαστική πρόταση. Ειδικότερα, τα κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ που προτίθεται να επενδύσει τα επόμενα 2 χρόνια ομάδα Κινέζων επενδυτών μέσω της Petrichor Capital Partners στην Ελλάδα για ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρομίων και αγορά στόλου αμφίβιων υδροπλάνων, συνιστούν μια επενδυτική πρόταση, που φιλοδοξεί και μπορεί, να «απογειώσει», κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα υδροπλάνα στην Ελλάδα.
Όσο για την επένδυση των 250 εκατ. ευρώ αυτή θα αφορά σε:
1. Αγορά 20 αμφίβιων υδροπλάνων
2. Ανάπτυξη 50 μικρών εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μικρού μεγέθους)
3. Ανάπτυξη 50 μεσαίων εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μεσαίου μεγέθους)
4. Ανάπτυξη 10 μεγάλων εγκαταστάσεων επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών (υδατοδρόμια μεγάλου μεγέθους)
5. Ανάπτυξη 1 μητροπολιτικού υδατοδρομίου
6. Ανάπτυξη τεχνικής βάσης και συντήρησης υδροπλάνων
7. Ανάπτυξη δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδροπλάνων.