Τι γυρεύει ο Ομπάμα στην Ινδία;
- 27/01/2015, 11:02
- SHARE
H ενεργειακή ατζέντα, οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξη της Ινδίας με γρήγορους ρυθμούς.
Του Δημήτρη Τσιώνου
Με μια θερμή χειραψία υποδέχθηκε την Κυριακή τον Μπαράκ Ομπάμα ο πρόεδρος της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στο Νέο Δελχί. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην ασιατική χώρα.
Η επίσκεψη, μάλιστα, απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα, καθώς ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που παρακολούθησε επίσημα από κοντά την στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα της Δημοκρατίας», το πρωί της Δευτέρας.
Η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς αναδεικνύει τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια. Ανάμεσα άλλωστε, στα θέματα συζήτησης των δύο χωρών βρίσκονται και αυτά της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ασία, της στρατηγική τους σε θέματα τρομοκρατίας και της πολιτικοοικονομικής κατάστασης που διαμορφώνεται μετά την άνοδο των Ισλαμιστικών κινημάτων στη Μέση Ανατολή.
Εκτός από τα θέματα άμυνας και πολιτικής, οι συζητήσεις αναμένονται να στραφούν και στο πεδίο του περιβάλλοντος. Το περιβαλλοντικό είναι άλλωστε ένα από τα κύρια προβλήματα της Ινδίας, με δεκατρείς από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου να βρίσκονται στη χώρα. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να αναπτύξουν με την Ινδία μια σειρά συμφωνιών γύρω από την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της Ινδίας στην κλιματική ατζέντα του Ομπάμα, ενόψει της επερχόμενης συνάντησης για το κλίμα τον Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Παρόμοια, εξάλλου, συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στην πρόσφατη επίσκεψη Ομπάμα στο Πεκίνο, για την σύνοδο των G20.
Μια συμφωνία της Ινδίας σε αυτό το θέμα θα μπορούσε φυσικά να αποδειχθεί και ιδιαίτερα επικερδής για τις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα σε ανάπτυξη και μια συμφωνία για επενδύσεις πάνω στον τομέα της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να αποφέρει δισεκατομμύρια στην Αμερικανική πλευρά.
Την προοπτική αυτή χαιρέτησαν το προηγούμενο διάστημα μεγάλες εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, ζητώντας από τον Μπάρακ Ομπάμα να πιέσει για μια νέα συμφωνία σε αυτό τον τομέα.
Από την πλευρά της, η Ινδία επιθυμεί και αυτή την ανάπτυξη συμφωνιών γύρω από το θέμα της ενέργειας, καθώς σχεδόν 400 εκατομμύρια κάτοικοι στερούνται πρόσβαση σε ηλεκτρισμό. Ο Πρόεδρος Μόντι έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη ενός προγράμματος επενδύσεων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων γύρω από την ηλιακή ενέργεια με ορίζοντα το 2022.
Πρόγραμμα που, σίγουρα, οι ΗΠΑ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον …