Τι γυρεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Ιράκ;
- 09/05/2014, 11:56
- SHARE
Ο Ιρακινός Πρέσβης στη χώρα μας, μιλά στο FortuneGreece για το Ιράκ του σήμερα, την οικονομική άνθηση και το ελληνικό επιχειρείν.
Σε πόλο έλξης ελληνικών επενδύσεων έχει καταστεί τα τελευταία τρία χρόνια το Ιράκ. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δράττονται των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή αναλαμβάνοντας έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Κατασκευές, ενέργεια, μεταποίηση, υγεία και μεταφορές είναι μερικοί από τους κλάδους που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι βρίσκουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές – ή ακόμη και φοροαπαλλαγές- και ένα πιο ώριμο, σε σύγκριση με το παρελθόν, επενδυτικό περιβάλλον.
Ο Πρέσβης του Ιράκ στη χώρα μας Burhan Jaf , σε αποκλειστική συνέντευξή του στο fortunegreece.com μιλά για το Ιράκ του σήμερα, 11 χρόνια μετά την πτώση του Σαντάμ, για την οικονομική άνθιση και για τη στενή συνεργασία με την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ιράκ στα επόμενα δέκα χρόνια θα χρειαστεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια κτιριακές μονάδες, ενώ εξίσου αναδυόμενη είναι και η τουριστική αγορά για την οποία πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη εκφράσει όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά έχουν καταθέσει και τις προτάσεις τους αναφορικά με την κατασκευή ξενοδοχείων. Παράλληλα, η χώρα στρέφεται πλέον στις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη και την Ασία, όπως επίσης και στην εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Όσον αφορά τη χώρα μας επιδιώκεται περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών με τη δημιουργία Ελληνικού Προξενείου στη Βαγδάτη να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή διεξάγονται κοινές δράσεις για την προώθηση δραστηριοτήτων που αφορούν στην παιδεία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.
F: Κύριε Jaf το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για την αεροπορική σύνδεση «Αθήνα – Ερμπιλ», η οποία θα συσφίξει ακόμα πιο πολύ τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ. Δώστε μας την εικόνα που επικρατεί στην περιοχή, η οποία έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων.
Ειλικρινά ελπίζω ότι αρκετά σύντομα η αεροπορική αυτή σύνδεση θα γίνει πραγματικότητα. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει, με κάθε βεβαιότητα, την άνθιση του εμπορίου και την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών και οικονομικών μας σχέσεων. Αυτό τόνισε άλλωστε και ο Υπουργός Τουρισμού του Ιράκ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα και συναντήθηκε με την ομόλογό του, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Για μένα, η πραγματοποίηση ενός απευθείας δρομολογίου μεταξύ Ελλάδας και Ιράκ είναι απλά κοινή λογική, δεδομένου του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια, η ελληνική παρουσία στην ιρακινή αγορά έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις , ιδιαίτερα στους τομείς της μεταποίησης και των κατασκευών , έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για μεγάλα έργα στο Ιράκ. Επίσης, δραστηριοποίηση στο Ιρακινό Κουρδιστάν υπάρχει και από μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, όπου η ελληνική παρουσία έχει γίνει αισθητή στην αναδυόμενη τουριστική αγορά με την κατασκευή ξενοδοχείων, αλλά και νοσοκομείων. Το ασφαλές κλίμα σε συνδυασμό με το υπάρχον επενδυτικό πλαίσιο προσφέρουν στις επιχειρήσεις σημαντικά κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές, καλλιεργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Οι ευκαιρίες είναι πραγματικά πολλές, τόσο για μεμονωμένους επενδυτές όσο και για επιχειρήσεις, και διαχέονται σε όλους τους τομείς.
Σε ποιους κυρίως τομείς επενδύουν οι ελληνικές επιχειρήσεις;
Οι κύριοι τομείς ενδιαφέροντος για τα επόμενα χρόνια, και αναφέρω τους βασικότερους, είναι οι υποδομές, η κατασκευή δρόμων, γεφυρών, οι επικοινωνίες, η ηλεκτρική ενέργεια, ο τουρισμός, η αρχαιολογία και τα μουσεία, το περιβάλλον, οι μεταφορές και η υγεία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με το Ιρακινό Εθνικό Συμβούλιο Επενδύσεων, το Ιράκ στα επόμενα δέκα χρόνια θα χρειαστεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια κτιριακές μονάδες. Το Ιράκ τα χρόνια που θα έρθουν θα βρίσκεται σε διαρκή αναπτυξιακή τροχιά.
Ποια μεγάλα projects είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και για τι τάξεως επενδύσεις μιλάμε;
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ανάθεση έργου, αξίας πάνω από 1 δισ., στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην περιοχή Αλ-Ανμπάρ. Επιπλέον, η εταιρεία Anaplasi Consulting έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή δύο Νοσοκομείων- του Γενικού Νοσοκομείου, δυναμικότητας 40 κλινών, στην πόλη Al – Dejeel του Ιράκ, καθώς και του Γενικού Νοσοκομείου, 50 κλινών, στην πόλη Al -Tajee. Και τα δύο έργα αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι το 2015. Η ανακοίνωση των αναδόχων των έργων της Όπερας της Βαγδάτης και του Μετρό της Βαγδάτης εκκρεμούν, αλλά είμαι βέβαιος ότι αντιλαμβάνεστε τον αριθμό και το μέγεθος των έργων στα οποία επενδύει αυτή τη στιγμή το Ιράκ.
Υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από Ιρακινούς επιχειρηματίες για τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά;
Το Ιράκ αναπτύσσεται διαρκώς. Το ίδιο συμβαίνει και με το ανθρώπινο κεφάλαιο του Ιράκ. Καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, είναι φυσικό επόμενο ότι θα ακολουθήσει και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους Ιρακινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, ως αποτέλεσμα μιας συνδυαστικής προσπάθειας αναφορικά με τη διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης βίζας και την προώθηση των εκάστοτε επενδυτικών ευκαιριών. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να διευκολυνθεί περαιτέρω με τη λειτουργία προξενείου στη Βαγδάτη, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμανε τη διεύρυνση της διμερούς οικονομικής μας συνεργασίας. Στο σημείο αυτό επικεντρώθηκε και η πρόσφατη συζήτηση του Ιρακινού Υπουργού Τουρισμού με την κυρία Κεφαλογιάννη.
Τι έχει αλλάξει στο Ιράκ μετά την Σαντάμ εποχή; Σε τι φάση βρίσκεται η οικονομία της χώρας;
Έντεκα χρόνια μετά τον πόλεμο, η πορεία για το Ιράκ μπορεί να είναι μονάχα ανοδική. Το Ιράκ έχει ανοίξει τις πύλες του στον κόσμο και χτίζει διαρκώς νέες, σταθερές σχέσεις συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα. Η θετική αυτή πορεία έγκειται κυρίως στη διαρκώς αναπτυσσόμενη οικονομία μας, την αυξανόμενη ασφάλεια και τη δημοκρατία. Η θετική αυτή πορεία αποδεικνύεται με την επιτυχή διεξαγωγή τριών τοπικών και δύο εθνικών εκλογών (από το 2003) αλλά και με την εκλογική αναμέτρηση που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες. Πραγματικά πιστεύω ότι το Ιράκ έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του. Στις ειρηνικές εκλογές της 30ης Απριλίου, το Ιράκ επισφράγισε το νέο αυτό κεφάλαιο με υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 60%. Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι το Ιράκ κοιτάζει και πορεύεται μπροστά.
Όσον αφορά στην οικονομία της χώρας, η πιο σημαντική εξέλιξη που πρέπει να αναφερθεί είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη και την Ασία, καθώς και με την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Πράγματι, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, μέχρι το 2035 το Ιράκ θα κερδίζει κατά μέσο όρο 200 δισ. δολάρια ετησίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και μόνο, παραγωγή η οποία θα φέρει το Ιράκ στην κορυφή των παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως.
Ως Πρέσβης της δημοκρατίας του Ιράκ στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό, τι περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιράκ υπάρχουν;
Οι ιστορικοί δεσμοί μας ανατρέχουν πολύ παλιά στην ιστορία. Ο πολιτισμός και οι αξίες που μοιραζόμαστε είναι τα εχέγγυα για τη συνέχιση της συνεργασίας για τα χρόνια που έρχονται. Με περηφάνια μπορώ να πω ότι χάρη στην ισχυρή βούληση τόσο των Ελλήνων όσο και των Ιρακινών επιχειρηματιών, διανύσαμε πολύ δρόμο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Ιρακινή Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο της- στη διατήρηση και την ενίσχυση του σταθερού, δυναμικού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που διέπει τη χώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή ενός μεγάλου και προσοδοφόρου –και για τις δυο πλευρές- ταξιδιού.
Σε τι είδους κινήσεις θα προβείτε στο προσεχές διάστημα;
Οι δραστηριότητες της Πρεσβείας δεν επικεντρώνονται μόνο στην ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και σε ένα σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου. Ο πολιτισμός είναι για μας το κλειδί όσον αφορά στην παρουσίαση του νέου προσώπου του Ιράκ στη νέα εποχή που διανύει. Επενδύουμε λοιπόν, τόσο στην παιδεία όσο και στον πολιτισμό και τον αθλητισμό σε κοινές δραστηριότητες με την ελληνική πλευρά. Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι μόνο για το μήνα Μάρτιο διοργανώσαμε με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Υπουργείου Αθλητισμού έναν αγώνα δρόμου 5 χλμ για την ειρήνη, ο οποίος συγκέντρωσε δωρεές της τάξεως των 14.500 ευρώ, τα οποία προσφέραμε σε δύο κοινωφελείς οργανισμούς. Τον ίδιο μήνα διοργανώσαμε μια, ειδικά για τους προσκεκλημένους της Πρεσβείας μας, υποτιτλισμένη στα Αγγλικά θεατρική παράσταση του έργου «Ιράκ- 9 τόποι επιθυμίας», το οποίο πραγματεύεται τη ζωή των Ιρακινών γυναικών. Για τους επόμενους μήνες προγραμματίζουμε ένα φεστιβάλ Κινηματογράφου ώστε το ελληνικό κοινό να γνωρίσει τον Ιρακινό κινηματογράφο. Πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς.
Διαβάστε ακόμα:
Πρωταθλητής στο ηλεκτρονικό εμπόριο η Amazon