Τι είναι αυτό που αγχώνει τους τραπεζίτες;
- 12/04/2014, 14:30
- SHARE
Ένας ασυνήθιστος δείκτης απεικονίζει μια κοινή ανησυχία των παραγόντων των τραπεζών.
Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των καταναλωτών δεν έχει επισκεφτεί υποκατάστημα τράπεζας τους τελευταίους έξι μήνες, και ένας ειδικό προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέβει στο 50% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την Bankrate.com, το 30% των ερωτηθέντων δεν είχαν πάει σε υποκατάστημα τράπεζας τους τελευταίους έξι μήνες. Και περισσότεροι από τα δύο τρίτα αυτών – 21% – δεν έχουν επισκεφτεί υποκατάστημα τράπεζας τον τελευταίο χρόνο.
«Θεωρώ ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τις συναλλαγές τους», λέει ο Γκρεγκ ΜακΜπράιντ, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην Bankrate. Για τα επόμενα πέντε χρόνια «υπολογίζω ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί κοντά στο 50%», λέει.
Η τεχνολογία φυσικά κρύβεται πίσω από αυτή την αλλαγή στη συμπεριφορά. Σήμερα μπορεί να κάνει κανείς τα πάντα μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή και ο περισσότερος κόσμος διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του πλέον ηλεκτρονικά.
Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στους νέους σε ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη της Ally Bank. Σχεδόν τα δύο τρίτα όσων είναι κάτω των 35 βασίζονται στα ΑΤΜ και στις υπηρεσίες τηλεφωνικών και διαδικτυακών συναλλαγών. Το άλλο εύρημα είναι ότι οι πελάτες όλων των ηλικιών έχουν αποκτήσει μια νοοτροπία «καν’ το μόνος σου»: από την κράτηση σε ξενοδοχεία μέχρι την αγορά ηλεκτρονικών προϊόντων κανείς δε χρειάζεται πλέον καθοδήγηση – μπορεί μέσω του διαδικτύου να διαλέξει το καλύτερο που του ταιριάζει.
Είναι μια δύσκολη συγκυρία για τις τράπεζες. Από τη μία θέλουν υποκαταστήματα ώστε να έχουν προβολή στο κοινό και να εξυπηρετούν εκείνους τους πελάτες που προτιμούν συναλλαγές σε γκισέ. Από την άλλη αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλα λειτουργικά έξοδα -σε ενοίκια και προσωπικό- για τη συντήρηση μεγάλου αριθμού υποκαταστημάτων.
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης πολλές μεγάλες τράπεζες έχουν μειώσει τον αριθμό των υποκαταστημάτων τους για να περιορίσουν τα έξοδα. Επίσης τα νέα υποκαταστήματα είναι μικρότερα για οικονομία.
Οι τράπεζες προσπαθούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τον χώρο που διαθέτουν χρησιμοποιώντας ΑΤΜ για κάθε είδους συναλλαγή που παλιά απαιτούσε υπάλληλο. Εκτός αυτού, τα ΑΤΜ επιτρέπουν στους πελάτες να εξυπηρετούνται ακόμα και όταν η τράπεζα είναι κλειστή.
«Η λειτουργικότητα των υποκαταστημάτων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται από κέντρο συναλλαγών σε κέντρο συμβουλευτικής, όπου οι πελάτες θα συναντούν κάποιο τραπεζικό υπάλληλο για να συζητήσουν από το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα μέχρι αποταμιευτικούς και φοιτητικούς λογαριασμούς», λέει ο ΜακΜπράιντ.
Διαβάστε ακόμη: Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας μπαίνουν στις τράπεζες