Τι είναι αυτό που ψάχνει η Google;

Τι είναι αυτό που ψάχνει η Google;

Σε τι δίνουν σημασία οι υπεύθυνοι προσλήψεων της εταιρείας και γιατί οι βαθμοί σας δεν παίζουν τον παραμικρό ρόλο.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 2 εκατ. βιογραφικά φτάνουν στο γραφείο προσλήψεων της Google, είτε υπάρχουν ανοιχτές θέσεις είτε όχι. Θα περίμενε κανείς ότι προτεραιότητα έχουν οι απόφοιτοι φημισμένων πανεπιστημίων όπως το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και το ΜΙΤ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη του Laszlo Bock, επικεφαλής People Operations στη Google, είναι λάθος να αναζητάς τον καλύτερο υποψήφιο μόνο ανάμεσα στους αποφοίτους της Ivy League· η εμπειρία έχει δείξει πως εξίσου ικανοί έχουν βγει από κρατικά πανεπιστήμια οπουδήποτε.

Ο ίδιος έχει δει 25.000 βιογραφικά και αποκάλυψε στο CNN Money σε τι δίνει σημασία και σε τι όχι.

Η Google δεν νοιάζεται για:

Τους βαθμούς σας. Κατά τη γνώμη της αυτοί έχουν σημασία στα δύο πρώτα χρόνια της καριέρας σας. Μετά δεν παίζουν τον παραμικρό ρόλο.

Σπαζοκεφαλιές. Ποτέ δεν θα σας ρωτήσουν γιατί οι υπόνομοι έχουν στρογγυλά καπάκια και πόσες μπάλες του γκολφ χωράνε σε ένα σχολικό λεωφορείο, είναι χάσιμο χρόνου. Το μυαλό εξασκείται στη δουλειά και στην πράξη.

Ένα παπούτσι. Κάποιος έστειλε κάποτε το βιογραφικό του μέσα σε ένα παπούτσι θέλοντας έτσι να πει πως θα «πατήσει πόδι» στην εταιρεία. Δεν τον κάλεσαν ποτέ.

Ένα ρομπότ. Κάποιος έστειλε ένα αυτοσχέδιο ρομπότ που κατέφθασε διαλυμένο, με καλώδια να φαίνονται και ένα κουμπί «Πιέστε Εδώ». Κάλεσαν τους πυροτεχνουργούς, αλλά τον αποστολέα όχι.

Η Google ψάχνει για:

Αυτούς που λύνουν προβλήματα. Η ευφυΐα είναι ανεκτίμητη καθώς και η ικανότητα να βρίσκεις έξυπνες λύσεις.

Ηγέτες. Εδώ το θέμα δεν είναι αν ήσουν αρχηγός της μαθητικής σου ομάδας, πρόεδρος στο δεκαπενταμελές ή διευθυντής τράπεζας. Είναι το να αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα και να αναλαμβάνεις δράση για τη λύση του. Αλλά, ταυτόχρονα, να είσαι έτοιμος να κάνεις στην άκρη για κάποιον άλλον να αναλάβει. Είσαι πρόθυμος να παραχωρήσεις εξουσία;

Googleyness. Είναι αυτό που λένε «είσαι σαν εμάς»; Ταιριάζεις; Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Bock, η διαφορετικότητα είναι το ζητούμενο αφού οι ετερόκλητες ομάδες λειτουργούν καλύτερα ως σύνολο από τις ομοιογενείς.

Επίσης πρέπει κανείς να είναι ταπεινός, να αναγνωρίζει τα λάθη του όποτε κάνει, να ενδιαφέρεται για τους γύρω του. Γιατί στη Google θέλουν ο καθένας να σκέφτεται σαν ιδιοκτήτης του project του, όχι σαν υπάλληλος.

Το λιγότερο σημαντικό απ’ όλα;

Να ξέρεις ήδη τη δουλειά. Στη Google έχουν καταλάβει πως αν στην πράξη τα καταφέρεις στην αρχή, τότε είσαι ικανός να βρίσκεις σχεδόν κάθε φορά τον τρόπο.