Τι είναι η επιδημία και οι διαφορές της με την πανδημία
- 11/03/2020, 19:54
- SHARE
Άλλο να μιλάμε για έξαρση της γρίπης, άλλο για επιδημία και σίγουρα άλλο για πανδημία. Οι διαφορές είναι ουσιαστικές.
Επιδημία
Μεγαλύτερη και ευρύτερη. Επιδημία είναι μια μόλυνση από ιό σε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Στην περίπτωση φερειπείν του κορωνοϊού είχαμε επιδημία καθώς είχε μολύνει αρκετές περιοχές του κόσμου, όχι τόσες όμως ώστε να χαρακτηριστεί ως «επιδημία».
Πανδημία
Με την πιο κλασική έννοια, όταν μια επιδημία εξαπλωθεί σε πολλές χώρες ή περιοχές του κόσμου, θεωρείται πανδημία. Ωστόσο, ορισμένοι επιδημιολόγοι κατατάσσουν μια κατάσταση ως πανδημία μόνο όταν η ασθένεια παραμείνει σε ορισμένες από τις πρόσφατα πληγείσες περιοχές μέσω τοπικής μετάδοσης.
Για να το καταδείξουμε, ένας άρρωστος ταξιδιώτης με COVID-19 που επιστρέφει στις ΗΠΑ από την Κίνα δεν κάνει πανδημία, αλλά μόλις μολύνει λίγα μέλη της οικογένειας ή φίλους, υπάρχει κάποια συζήτηση.
Εάν προκύψουν νέα τοπικά κρούσματα, οι επιδημιολόγοι θα συμφωνήσουν ότι οι προσπάθειες για τον έλεγχο της παγκόσμιας εξάπλωσης απέτυχαν και θα αναφερθούν στην αναδυόμενη κατάσταση ως πανδημία.
Σήμερα, ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 118 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 124.775 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4.585. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι o αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας αυξήθηκε 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν.
Δε θα μπορούσε να θεωρείται ακόμη επιδημία διότι «πλήττει» την πλειοψηφία των χωρών, με πολλά κρούσματα τα οποία αυξάνονται και με πολλούς θανάτους.
“WHO has been assessing this outbreak around the clock and we are deeply concerned both by the alarming levels of spread and severity, and by the alarming levels of inaction”-@DrTedros #COVID19
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για κορωνοϊό/COVID-19
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι η λέξη «πανδημία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα». «Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους».
Πάντως, η αναβάθμιση του κορωνοϊού σε «πανδημία» δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στην αποστολή του ΠΟΥ και την εκτίμησή του για τον κίνδυνο του κορωνοϊού.
Ο Γκεμπρεγιέσους έκανε λόγο για μία κρίση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται σε τέσσερις χώρες
O πρόεδρος του ΠΟΥ επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του κορωνοϊού εντοπίζονται μόνο σε τέσσερις χώρες: την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν. Στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, μάλιστα, η επιδημία του κορωνοϊού έχει αρχίσει να περιορίζεται.
Ο Γκεμπερεγιέσους εξήρε τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Ιράν και της Νότιας Κορέας.
Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες μπορούν να κάνει κάτι για να αλλάξουν τον ρου αυτής της πανδημίας, επέπληξε όμως την «έλλειψη αποφασιστικότητας μερικών χωρών».
«Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με έλλειψη χώρου, πηγών αλλά και αποφασιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.