Τι είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης για χρέος, ΔΝΤ και δανειστές

Τι είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης για χρέος, ΔΝΤ και δανειστές
Ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης κατά την ομιλία του, στο Πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού για την εξέλιξη της αξιολόγησης.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτέλεσε το θέμα της ομιλίας του πρώην υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο οικονομικό συνέδριο των Δελφών το Σάββατο.

Όπως τόνισε, το κρατικό χρέος παραμένει στα 321 δισ. ευρώ, της γενικής κυβέρνησης είναι 309 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ανέρχεται στο 178% του ΑΕΠ. Και βέβαια αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ όσο η οικονομία επιδεινώνεται θα αυξάνεται.

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ερώτημα που είναι αντικείμενο ανάλυσης και πολιτικης αντιπαράθεσης για πάρα πολύ καιρό και οι γνώμες ποικίλουν, ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Ωστόσο υποστήριξε ότι κακώς έχουμε φέρει το χρέος σαν νούμερο ένα θέμα.

«Το δικό μας το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Κακώς η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ως σημαία τη μείωση του ονομαστικού χρέους απέναντι στους δανειστές και ξέχασε την ανάπτυξη. Τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το γεγονός ότι αντί να έχουμε ανάπτυξη έχουμε ύφεση. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου υπάρχει αποεπένδυση», ανέφερε.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που θα σκεφτούν αν το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά οτιδήποτε αποφασίσουν θα προσπαθήσουν να το συνδέσουν με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτό ενέχει έναν κίνδυνο για εμάς, γιατί αν οποιαδήποτε ελάφρυνση γίνει συνδεθεί με τις μεταρρυθμίσεις και εμείς δεν τις υλοποιήσουμε στο 100% πάντα θα μπορούν να λένε ότι δεν θα μας δώσουν κάτι περισσότερο. Θα υπάρχει μια συνεχής αβεβαιότητα στην αγορά για το θέμα του χρέους».

Πρόσθεσε ότι το χρέος θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, αλλά για να κλείσει, οι εταίροι θα απαιτήσουν και λύση στο ασφαλιστικό και να ικανοποιηθούν ότι είμαστε σοβαροί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αν το κάνουμε αυτό το ΔΝΤ θα είναι φυσικός μας σύμμαχός μας στο να μπορέσουμε να πάρουμε από τους δανειστές μεγαλύτερη ελάφρυνση. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση η ήδη παραπαίουσα οικονομία μπορεί να υποστεί μεγάλη καθίζηση. Τότε θα καταλάβουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει τα χειρότερα και ίσως το χρέος χρειαστεί να ρυθμιστεί πιο δραστικά», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.