Τι είπε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Τι είπε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου.

Μέσω του προσωπικού του blog, ο Γιάνης Βαρουφάκης δημοσιοποιεί την παρέμβασή του στο Eurogroup του Σαββάτου. Ο Υπουργός Οικονομικών εξαπολύει επίθεση στους ομολόγους του σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συμβουλευτεί το λαό πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την «προβληματική» πρόταση που της παραδόθηκε από τους Θεσμούς.

Η τοποθέτηση Βαρουφάκη στο Eurogroup

«Απορρίψαμε τις προτάσεις των θεσμών στις 25 Ιουνίου για μια σειρά από σοβαρούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο συνδυασμός λιτότητας και κοινωνικής αδικίας που θα επέβαλαν σε ένα πληθυσμό που είναι ήδη εξουθενωμένος από …την λιτότητα και την κοινωνική αδικία. Ακόμα και η δική μα πρόταση (22 Ιουνίου) περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουμε τους θεσμούς και έτσι να έρθουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Μόνο που η πρόταση μας προσπαθούσε να μεταφέρει το βάρος αυτής της νέας επίθεσης λιτότητας σε όσους μπορούν να την αντέξουν – επιλέγοντας την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών παρά στην μείωση των χαμηλότερων συντάξεων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η πρόταση μας περιλαμβάνει πολλά στοιχεία που η ελληνική κοινωνία απορρίπτει» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στους ομολόγους του, σύμφωνα με το κείμενο που έχει αναρτήσει στο blog του.

«Οπότε, αφού μας είχαν ασκήσει ισχυρές πιέσεις να αποδεχτούμε νέα σημαντικά μέτρα λιτότητας, με την μορφή ακατανόητα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, κάπως χαμηλότερα από το αδιανόητο νούμερο που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις – 4,5%), καταλήξαμε να πρέπει να κάνουμε υφεσιακές επιλογές ανάμεσα, από την μια πλευρά, σε υψηλότερους φόρους/χρεώσεις σε μια οικονομία όπου αυτοί που πληρώνουν ότι τους αναλογεί σηκώνουν ήδη αβάσταχτο βάρος και από την άλλη πλευρά μειώσεις σε συντάξεις/επιδόματα σε μια κοινωνία που είναι ήδη ταλαιπωρημένη από μαζικές περικοπές σε παροχές βασικού εισοδήματος για τους όλο και περισσότερους που το έχουν ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αφού υπογράμμισε ότι ακόμα και η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ βαριά και δύσκολα θα πέρναγε από την Βουλή, ο Έλληνας υπουργός είπε στους ομολόγους του: «Δυστυχώς, η απάντηση των θεσμών ήταν να επιμείνουν σε ακόμα πιο υφεσιακά (παραμετρικά) μέτρα (αύξηση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από το 6% στο 23%) και το χειρότερο ακόμα στην μεταφορά του βάρους από τις επιχειρήσεις στα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας (στην μείωση των χαμηλών συντάξεων, στην απόσυρση της βοήθειας για τους αγρότες, στην αναβολή επ’ αόριστον της νομοθεσίας που προσφέρει κάποια προστασία στους εργαζόμενους που βιώνουν συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης)».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η νέα πρόταση των θεσμών θα μετέτρεπε ένα «πολιτικά προβληματικό πακέτο – από την σκοπιά της Βουλής – σε ένα πακέτο που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από την κοινοβουλευτική μας ομάδα». Αλλά αυτό που θα καθιστούσε αδύνατο την έγκριση της πρότασης από το κοινοβούλιο είναι ότι δεν απαντάει στο ερώτημα πως αυτά τα επώδυνα μέτρα θα προσφέρουν μια περίοδο ηρεμίας για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και μέτρων, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Θα προσέφερε ένα σοκ αισιοδοξίας ένα αντιστάθμισμα στην υφεσιακή επίπτωση της επιπρόσθετης δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλεται σε μια χώρα που είναι σε ύφεση για 21 διαδοχικά τρίμηνα ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Όχι, η πρόταση των θεσμών δεν προσφέρει μια τέτοια προοπτική» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος είναι πως η προτεινόμενη χρηματοδότηση για τους επόμενους πέντε μήνες είναι προβληματική με διάφορους τρόπους:

Πρώτον, δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, μετά από πέντε μήνες πληρωμών χωρίς καμία δόση και με πτώση των εσόδων από φόρους εξαιτίας της μόνιμης απειλής του Grexit.

Δεύτερον, η ιδέα της χρησιμοποίησης του ΤΧΣ για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ ενέχει ένα καθαρό κίνδυνο: να μείνουν απροστάτευτες οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι πόροι του ΤΧΣ προορίζονταν για την ενίσχυση των τραπεζών.

Τρίτον, το χρονοδιάγραμμα των αποταμιεύσεων είναι ένα ναρκοπέδιο αξιολογήσεων, μια κάθε μήνα, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα ήταν για πέντε μήνες βυθισμένη στην διαδικασία αξιολόγησης.

Τέταρτον, από την στιγμή που το χρέος μας δεν θα είναι βιώσιμο στο τέλος του έτους, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει τα 3,5 δις που του αναλογούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα στους ομολόγους του ότι το δημοψήφισμα αποτελεί την ιδανική λύση για όλους, δεδομένων των περιστάσεων:

«Αν η κυβέρνηση μας αποδεχόταν σήμερα την πρόταση των θεσμών, υποσχόμενη να την προωθήσει στο κοινοβούλιο μέχρι αύριο, θα χάναμε στο κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να διενεργηθούν νέες εκλογές μέσα σε ένα μήνα και τότε η καθυστέρηση, η αβεβαιότητα και οι προοπτικές μιας επιτυχούς επίλυσης θα ήταν πολύ, πολύ, μικρές.

Αλλά ακόμα και αν καταφέρναμε να περάσουμε την πρόταση των θεσμών μέσα από το κοινοβούλιο, θα αντιμετωπίζαμε ένα μεγάλο πρόβλημα ιδιοκτησίας και εφαρμογής. Με απλά λόγια, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν πολιτικές τις οποίες είχαν επιβάλλει οι θεσμοί δεν κατάφεραν να κάνουν τον λαό να τις ακολουθήσει, με τον ίδιο τρόπο θα αποτυγχάναμε και εμείς».

Κάποιοι λένε ότι μια θετική ψήφος θα ήταν μια ψήφος μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή μας, καθώς θα προτείνουμε την αρνητική ψήφο, οπότε δεν θα μπορούμε να πούμε στο Eurogroup ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να υλοποιήσουμε τη συμφωνία με τους θεσμούς. Δεν είναι έτσι. Είμαστε δημοκράτες και εάν οι πολίτες μας δώσουν ξεκάθαρη εντολή να υπογράψουμε τις προτάσεις των θεσμών, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το κάνουμε, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει κυβερνητικό ανασχηματισμό, τονίζει ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Βαρουφάκης στο blog, η πρόταση των θεσμών είχε παρουσιαστεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ στον ίδιο ως ένα τελεσίγραφο «take it or leave it». «Μπορείτε να το θεωρήσετε αυτό, αν το θέλετε, μια πρόταση tale it or leave it» είπε συγκεκριμένα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στον Έλληνα ομόλογο του, σύμφωνα πάντα με τον τελευταίο.
Όσον αφορά το ζήτημα για το αν το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε στο Eurogroup:

«Σε όσους λένε πως τελικά αυτό είναι ένα δημοψήφισμα για το ευρώ, η απάντηση μου είναι: έχετε κάθε δικαίωμα να το πείτε αυτό. Είναι η άποψη σας, η κρίση σας, η ερμηνεία σας. Όχι η δική μας ! Υπάρχει μια λογική στην άποψη σας αλλά μόνο αν υπάρχει η έμμεση απειλή πως ένα Όχι από τον ελληνικό λαό στην πρόταση των θεσμών θα ακολουθηθεί από κινήσεις για την έξοδο της Ελλάδας, παράνομα, από το ευρώ. Μια τέτοια απειλή, δεν θα ήταν σύμφωνα με τις βασικές αρχής της ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Σε όσους από εσάς μας υποδεικνύετε να διατυπώσουμε το ερώτημα του δημοψηφίσματος ως ένα δίλημμα ευρώ ή δραχμή η απάντηση μου είναι ξεκάθαρη: οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την έξοδο από την Ε.Ε. Δεν κάνουν καμία πρόβλεψη για την έξοδο από την ευρωζώνη».