Τι ισχύει για τα εμβόλια κορωνοϊού και τις εγκύους

Τι ισχύει για τα εμβόλια κορωνοϊού και τις εγκύους
epa09094963 A nurse extracts the Cuban Soberana 2 vaccine at the Heroes del Corinthia polyclinic in Havana, Cuba, 24 March 2021. Cuba has begun to massively administer in Havana as an 'intervention study' the most advanced of its vaccine candidates against the coronavirus, Soberana 02, which at the beginning of the month began the last phase of clinical trials in which its efficacy will be determined. EPA/Ramon Espinosa / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αποκαλύπτουν δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες σχετικά με τα εμβόλια Covid-19 και την εγκυμοσύνη.

Ενθαρρυντικές και καθησυχαστικές για τις έγκυες γυναίκες είναι άλλες δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρέχουν προστασία κατά την εγκυμοσύνη και δεν προξενούν κάποια βλάβη στον πλακούντα, ενώ μπορεί να προστατεύουν και τα μωρά.

Αυξάνονται, έτσι, τα δεδομένα από επιστημονικές μελέτες ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην εγκυμοσύνη, πράγμα σημαντικό δεδομένου ότι, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, οι έγκυες που μολύνονται από κορωνοϊό είναι πιθανότερο να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να χρειαστούν διασωλήνωση και να πεθάνουν, σε σχέση με τις μη έγκυες. Γι’ αυτό τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ έχουν απευθύνει σύσταση να εμβολιαστούν οι έγκυες.

Η πρώτη μελέτη, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησε δείγματα αίματος από 103 γυναίκες, από τις οποίες οι 30 είχαν εμβολιαστεί όσο ήταν έγκυες, οι 16 όσο θήλαζαν το μωρό τους και οι 57 όταν δεν ήταν έγκυες και δεν θήλαζαν.

Η μελέτη βρήκε ότι τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna παράγουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση κατά του κορωνοϊού (τόσο σε εξουδετερωτικά αντισώματα όσο και σε Τ-λεμφοκύτταρα) στις έγκυες και στις θηλάζουσες μητέρες. Επίσης, παρέχουν τουλάχιστον μερική προστασία έναντι δύο πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορονοϊού, της «βρετανικής» (Β.1.1.7) και της «νοτιοαφρικανικής» (Β.1.351). Όλες οι έγκυες και θηλάζουσες ανέπτυξαν αντισώματα και Τ-λεμφοκύτταρα κατά αυτών των παραλλαγών, αν και σε μικρότερο βαθμό, ιδίως αναφορικά με τη «νοτιοαφρικανική» παραλλαγή.

Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι οι εμβολιασμένες έγκυες μπορούν να περάσουν προστατευτικά αντισώματα στα έμβρυά τους μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, καθώς και μετά τον τοκετό στα μωρά τους μέσω του θηλασμού. Τέλος, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 14% των εγκύων εμφάνισαν πυρετό μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου mRNA, έναντι 52% των μη εγκύων γυναικών, ενώ δεν παρατηρήθηκαν καθόλου σοβαρές παρενέργειες ή επιπλοκές λόγω του εμβολιασμού.

Η δεύτερη μελέτη, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern του Ιλινόις και του Νοσοκομείου Παίδων του Σικάγο, η οποία αφορούσε 200 γυναίκες που είχαν γεννήσει έως φέτος τον Απρίλιο (το 84% είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna και οι υπόλοιπες δεν είχαν κάνει εμβόλιο), δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «Obstetrics & Gynecology».

Η έρευνα δεν βρήκε ενδείξεις ότι τα εμβόλια βλάπτουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο πλακούντας των εμβολιασμένων γυναικών δεν εμφάνιζε κάποια ανωμαλία, σε σχέση με τον πλακούντα των μη εμβολιασμένων.