Τι ισχύει τελικά για το «σπάσιμο» των 500ευρων;

Τι ισχύει τελικά για το «σπάσιμο» των 500ευρων;

Απαντήσεις για τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ δίνει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, υπό τη μορφή ερωταπαντήσεων.

Σημειώνεται ότι το θέμα έχει προκύψει μετά τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για σκέψεις απόσυρσης του χαρτονομίσματος λόγω φόβων ότι βοηθά στη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και της οδηγίας της ΤτΕ ΕΛΛ -2,15% προς τις τράπεζες για αναλυτική καταγραφή των συναλλαγών ανταλλαγής 500ευρων με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, με αρκετούς να φοβούνται ενδεχόμενη φορολόγηση.

Επίσης, δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει η είσπραξη προμήθειας από τις τράπεζες για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας. Η προμήθεια έχει οριστεί στο 1,5 τοις χιλίοις (με κατώτερο τα 5 ευρώ και ανώτερο τα 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα) και εισπράττεται στην περίπτωση που κάποιος δεν καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό και επιλέξει να πάρει πίσω τραπεζογραμμάτια μικρότερης αξίας.

Η ΕΕΤ επισημαίνει τα εξής:

1. Έχει αποφασιστεί η απόσυρση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ;

ΟΧΙ, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.

2. Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί;

Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012). Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ’ αόριστον.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ. Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

3. Πως μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας;

Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό.