Τι κουβαλάει στις αποσκευές του πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί

Τι κουβαλάει στις αποσκευές του πριν φτάσει στην Ελλάδα ο Πιερ Μοσκοβισί
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) συνομιλεί με τον Επίτροπο Οικονομίας, Pierre Moscovici (A) κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015. «Θέλουμε η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις όντας μέλος της ευρωζώνης»,δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.«Οι συζητήσεις χθες,τόνισε,ήταν μακρές και δύσκολες και σήμερα θα επικεντρωθούμε στις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν,προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα». ΑΠΕ-ΜΠΕ/EU COUNCIL/Tashana BATISTA

Μήνυμα πίεσης θα μεταφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος στη διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων και ζητούν να ξεμπλοκάρει άμεσα η διαδικασία χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης το κούρεμα των καταθέσεων.

Έτσι υπενθυμίζουν ότι η 15η Νοεμβρίου απέχει μόνο δυο εβδομάδες και η αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Σε αυτή την περίπτωση, η προθεσμία που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι για να εγκρίνουν την εκταμίευση των υπολοίπων 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση θα εκπνεύσει, με κίνδυνο να «τινάξει» στον αέρα τη διαδικασία.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι στο σημείο μηδέν της εμπλοκής και της αναταραχής που θα δημιουργήσει ένα κούρεμα στις καταθέσεις από την 1η Ιανουαρίου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί έρχεται για να ενημερώσει την κυβέρνηση ότι εάν δεν υλοποιηθούν όλες οι υποχρεώσεις δεν θα εκταμιευθεί η βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών, που εντοπίζουν συνεχή πισωγυρίσματα στα συμφωνηθέντα και βλέπουν κωλυσιεργία σε όλα τα μέτωπα.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις των παραγόντων που εμπλέκονται άμεσα στη διαπραγμάτευση κάθε άλλο παρά αισιόδοξες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Έμπειρα στελέχη, που παρακολουθούν τις συζητήσεις υποστηρίζουν ότι η ασφυξία στην οικονομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως το Δεκέμβριο,  ενώ στο Γενικό Λογιστήριο επεξεργάζονται ήδη σχέδια έκτακτου ανάγκης για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Έτσι, αναμένεται να μπει και πάλι «χέρι» στα διαθέσιμα των φορέων του κράτους, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά και το 1,2 δισ. ευρώ της δόσης του Δ.Ν.Τ μέσα στο Δεκέμβριο.