Τι κρύβεται πίσω από την ελληνική πρόταση – «γέφυρα»
- 10/02/2015, 09:43
- SHARE
Ο ρόλος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Γιάννη Βαρουφάκη για την άρση του αδιεξόδου - Τα νέα δεδομένα ενόψει του Eurogroup της Τετάρτης.
Το μυστικό σχέδιο Γιούνγκερ, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση προσέγγισης για μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, έκρυβε στις βαλίτσες του ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας εργασίας (EWG), Τόμας Βίζερ, μαζί με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλλο.
Ωστόσο, η «βόμβα» κρύβεται στην ελληνική πρόταση που αναμένεται να κατατεθεί στο Eurogroup της Τετάρτης και συνοψίζεται σε μία λέξη: διπλή ονομασία.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η Αθήνα θα προτείνει μια συμφωνία-γέφυρα, την οποία οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να αποκαλούν τεχνική παράταση και η οποία θα ισχύσει από την 1η Μαρτίου έως την 31η Αυγούστου, μέχρι να αντικατασταθεί από το επονομαζόμενο «Νew deal».
Πρακτικά (και νομικά) θα είναι ουσιαστικά μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος και της δανειακής σύμβασης που ισχύει σήμερα, με τη διαφορά ότι αντί για το υπάρχον Μνημόνιο θα περιληφθεί το νέο κείμενο με τις νέες δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Αθήνα θα δεσμεύεται να εφαρμόσει το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αντικατασταθεί με δέκα μεταρρυθμίσεις, σχεδιασμένες αποκλειστικά στα μέτρα της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, και στις οποίες δεν θα υπάρχει το Ασφαλιστικό.
Όμως, λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, ο Οργανισμός σε έκθεσή του για την Ελλάδα ζητεί μεγαλύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά, στις ιδιωτικοποιήσεις, να συνεχίσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και περαιτέρω βελτίωση στην είσπραξη των φόρων, μεταρρυθμίσεις τις οποίες (με εξαίρεση τη βελτίωση φοροεισπραξιμότητας) η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι ακυρώνει.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης μπαίνουν στη μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3% στο 1,5% του ΑΕΠ, στη χρήση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων (μέτρο που αναμένεται να συναντήσει πολύ μεγάλη αντίδραση από τους δανειστές), αλλά και ελάφρυνση του χρέους, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων και δανείων με διηνεκή ομόλογα και ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης.
Ζητεί ακόμη γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ δεσμεύεται να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΠ, αλλά και να προχωρήσει σε έλεγχο όσων ιδιωτικοποιήσεων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Για όσο διαρκεί η συμφωνία-γέφυρα, η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται -σύμφωνα με την πρόταση- με επιπλέον έντοκα γραμμάτια ύψους 8 δισ. ευρώ, με τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων και με ελαστικότερο ELA.
Ανοιχτό είναι ακόμη το ενδεχόμενο -εάν πρέπει να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ- να χρησιμοποιηθεί και μέρος από το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος, μια δόση που η κυβέρνηση έλεγε μέχρι σήμερα ότι δεν θα πάρει.
Το σχέδιο, περιλαμβάνει την παραμονή και του ΔΝΤ, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και τα υπόλοιπα χρήματα από τις δόσεις του Ταμείου έως το Μάρτιο του 2016, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται να είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ουάσινγκτον.
Θολό τοπίο, παραμένει εξάλλου, το πώς θα ασκείται ο έλεγχος, αλλά και οι όροι για τη χρηματοδότηση.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θεωρείται από δύσκολο έως απίθανο να υπάρξει οριστική συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.