Τι «κρύβεται» πίσω από το τελεσίγραφο Τόμσεν για το χρέος
- 16/05/2018, 09:24
- SHARE
Ορατό πλέον το ενδεχόμενο το Ταμείο να μη συμμετέχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αν δεν κάνει πίσω το Βερολίνο.
Στα άκρα φαίνεται πώς έχουν φτάσει οι σχέσεις ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος, σε σημείο που νέα σενάρια για μη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα να κάνουν την εμφάνισή τους. Πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το Ταμείο από το ελληνικό πρόγραμμα και να μη ληφθούν γενναιόδωρες αποφάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σε αυτή την περίπτωση η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές γίνεται πιο επισφαλής και τα σενάρια για προληπτική πιστωτική γραμμή φουντώνουν ξανά.
Tην ανυποχώρητη στάση της Γερμανίας, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση του Washginton Group προχθές, πριν από το Euroworking Group, ακολούθησε πίεση χθες εκ μέρους του ΔΝΤ που ζήτησε δημοσίως, δια στόματος Πολ Τόμσεν, αποφάσεις ως την ερχόμενη εβδομάδα, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
«Χρειαζόμαστε πραγματικά μία συμφωνία στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Τόμσεν. «Ο χρόνος τελειώνει, αλλά αν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του Eurogroup του Μαΐου, θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα και να συμπέσει αυτό με το υπόλοιπο του προγράμματος του ESM (του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας)», προσέθεσε.
«Υπάρχει μία σημαντική μείωση των διαφορών τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη μεσοπρόσθεσμα», δήλωσε ο Τόμσεν αναφερόμενος στις συζητήσεις για το θέμα του ελληνικού χρέους, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αναγνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας τομέας που υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα, συζητούμε έναν μηχανισμό για παροχή μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από αυτή που περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας», συμπλήρωσε.
Χωρίς τις αποφάσεις για το χρέος, το πρόγραμμα του Ταμείου δεν έχει λόγο ύπαρξης, αφού το ΔΝΤ συνάπτει προγράμματα διάσωσης μόνο αν υπάρχει έστω και η προοπτική βιωσιμότητας του χρέους. Περίπου τρεις μήνες πριν το τέλος του προγράμματος του Ταμείου, στις 28 Αυγούστου, τέτοια προοπτική δεν υπάρχει.
Τούτο δε, την στιγμή που το ΔΝΤ έχει προχωρήσει πρόσφατα σε αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του για ανάπτυξη και πλεονάσματα ώστε να προσεγγίσει αυτές των Ευρωπαίων. Η κίνηση “καλής θέλησης” έγινε με δεδομένο ότι στην λύση για το χρέος συζητούνταν από πέρσι το λεγόμενο “γαλλικό κλειδί”. Η αναβολή δηλαδή πληρωμών του χρέους αν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι χαμηλός. Η λύση κάλυπτε και το ΔΝΤ (αφού αν ήταν χαμηλή ανάπτυξη όπως προέβλεπε το ίδιο θα είχαμε την αναβολή πληρωμών δηλαδή πρόσθετη ελάφρυνση) αλλά και τους Ευρωπαίους αφού αν η Ελλάδα αναπτύσσονταν με υψηλότερους ρυθμούς θα εξοφλούνταν γρηγορότερα τα ευρωπαϊκά δάνεια.
Το κλίμα συναίνεσης “τορπίλισε” η απαίτηση της Γερμανίας για εφαρμογή του μηχανισμού με πρόσθετες “εγγυήσεις” οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε χρόνο.
Το ΔΝΤ ήταν εντελώς αντίθετο σε μια τέτοια λύση και στην εαρινή σύνοδο στην Ουάσιγκτον αλλά και στην προχθεσινή σύνοδο του Washington Group στις Βρυξέλλες. Η κόντρα έφερε και το χθεσινό τελεσίγραφο για λύση ως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, χωρίς όμως να ακουστεί δημόσια προειδοποίηση για αποχώρηση.