Τι κρύβεται πίσω από το «ξέφρενο» ποντάρισμα στα ομόλογα υψηλού κινδύνου;

Τι κρύβεται πίσω από το «ξέφρενο» ποντάρισμα στα ομόλογα υψηλού κινδύνου;

Από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και προχθέ  η έκδοση ομολόγων υψηλού κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μεγάλη αύξηση των εκδόσεων σε ομόλογα υψηλού κινδύνου, τα οποία κατατάσσονται χαμηλά στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης φαίνεται να προβληματίζει σημαντικά τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι, από τις αρχές Ιουλίου μέχρι και, προχθές,  Δευτέρα, διαπίστωσαν ότι η έκδοση των ομολόγων υψηλού κινδύνου έχει αυξηθεί κατά 400% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ έχει καταγραφεί αντίστοιχη πτώση 75%, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Αν και έχει εκφραστεί προβληματισμός για τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά των ομολόγων υψηλού κινδύνου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s , οι επενδυτές δεν διστάζουν να επενδύσουν σε αυτά. Ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πουλήσει ομόλογα υψηλού κινδύνου ύψους 1,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, τα οποία αξιολογούνται τουλάχιστον επτά κλίμακες χαμηλότερα από την «επενδυτική βαθμολογία» που είναι ασφαλής κατηγορία.

Πρόκειται για τον μήνα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Μία από τις εταιρείες είναι η McLaren, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία με έντονη παρουσία στη Formula 1, που κατάφερε να αυξήσει το μέγεθος της έκδοσης από 525 εκατ. στερλίνες σε 564 εκατ. στερλίνες.

Η ολλανδική εταιρεία οικιακού εξοπλισμού Maxeda, επίσης, δανείστηκε 475 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολόγου junk. Τα ομόλογα υψηλού κινδύνου παρουσιάζουν υψηλές αποδόσεις που είναι μεν ευπρόσδεκτες από τους επενδυτές, αλλά οι δανειστές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής.