Τι μας λέει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης με COVID-19 για ένα μελλοντικό εμβόλιο
- 29/08/2020, 14:26
- SHARE
της Naomi Xu Elegant
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσαν στις αρχές της εβδομάδας το πρώτο κρούσμα επαναμόλυνσης με COVID-19 παγκοσμίως.
Το κρούσμα είναι ένας 33χρονος άνδρας από το Χονγκ Κονγκ που νοσηλεύτηκε με COVID-19 και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο τον Απρίλιο. Ο άνδρας βρέθηκε και πάλι θετικός στον ιό νωρίτερα τον Αύγουστο, αφότου πέταξε από την Ισπανία στο Χονγκ Κονγκ. Τη δεύτερη φορά που μολύνθηκε ήταν ασυμπτωματικός. Η επαναμόλυνσή του εντοπίστηκε μέσω του τεστ που επιβάλλουν υποχρεωτικά οι αρχές του Χονγκ Κονγκ σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα.
Τα ευρήματα των ερευνητών έχουν συνέπειες για οποιοδήποτε μελλοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ένα εμβόλιο σκοπό έχει να μιμηθεί τη φυσική ανοσία στον κορωνοϊό που αναπτύσσει ένας άνθρωπος αφότου κολλήσει COVID-19 και αναρρώσει. Το κρούσμα επαναμόλυνσης είναι μια ανησυχητική εξέλιξη διότι εγείρει το εξής ερώτημα: αν η φυσική ανοσία υποχωρεί σε βαθμό που επιτρέπει την επαναμόλυνση ενός ασθενούς, μήπως αυτό σημαίνει ότι θα υποχωρεί και η ανοσία που θα εξασφαλίζεται από ένα εμβόλιο;
Το εύρημα σχετικά με την επαναμόλυνση υπογραμμίζει την καθολική ανάγκη για ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, υποδηλώνει ότι τακτικές διαχείρισης του κορωνοϊού όπως η αμφιλεγόμενη ανοσία της αγέλης δεν θα είναι επαρκείς. Και δείχνει επίσης ότι όσοι κολλάνε COVID-19 και αναρρώνουν δεν θα πρέπει να εξαιρεθούν από ένα μελλοντικό εμβόλιο.
«Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι δεν θα μολυνθούν ξανά» λέει ο Kelvin Kai-Wang To, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και ένας από τους ερευνητές που ηγήθηκαν της σχετικής μελέτης. «Θα πρέπει να λάβουν κι αυτοί το εμβόλιο κατά του COVID-19 όποτε αυτό καταστεί διαθέσιμο».
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει ο To, η ανοσία από το εμβόλιο αναμένεται να είναι ισχυρότερη από τη φυσική ανοσία που εξασφαλίζεται από μια μόλυνση. «Βάσει των δεδομένων που έχουν παρατεθεί σε μελέτες εμβολίων, είναι πιθανό ότι ο εμβολιασμός θα μπορεί να προκαλέσει μια πιο ισχυρή και παρατεταμένη ανοσία, σε σχέση με τη φυσική ανοσία» επεσήμανε ο To.