Τι μαθαίνουμε από τους τεχνολογικούς κύκλους άνθησης και κατάρρευσης για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη

Τι μαθαίνουμε από τους τεχνολογικούς κύκλους άνθησης και κατάρρευσης για τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη
artificial intelligence Photo: pixabay.com
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει μια σημαντική εποχή ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

Του Jeff Grabow*

Φτάσαμε στο τέλος της ισχυρότερης ανοδικής αγοράς για επιχειρηματικά κεφάλαια (VC). Ωστόσο, παρόλο που οι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί, η τεχνολογική καινοτομία έχει δημιουργήσει τεράστιες ευκαιρίες, με τη σημερινή εστίαση στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με την ανάλυσή μας πάνω στα δεδομένα της Crunchbase, οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη συγκέντρωσαν 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 17% των επενδύσεων VC. Η τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσώπευε μόνο το 10% των επενδύσεων κατά μέσο όρο μεταξύ 2013 και 2022.

Αυτή η τεχνολογία θέτει τα θεμέλια για μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Οι εταιρείες που μπορούν να αναπτύξουν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη με υπευθυνότητα θα επιτύχουν βιώσιμη επιτυχία και δυνητικά θα ξεφύγουν από τους κύκλους άνθησης και κατάρρευσης που έχουν χαρακτηρίσει τις περισσότερες καινοτομίες. Αν και αναπόφευκτα θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, η περίοδος ανάκαμψης μεταξύ των καινοτομιών που μεταμορφώνουν τη ζωή μας θα συνεχίσει να συντομεύεται, μια τάση που έχουμε δει ιδιαίτερα στην πρόσφατη τεχνολογική ιστορία.

Οι υπολογιστές διευρύνουν την πρόσβαση για επιχειρήσεις και καταναλωτές (δεκαετία του 1980)

Στη δεκαετία του 1980, η ευρεία υιοθέτηση του προσωπικού υπολογιστή, που τροφοδοτήθηκε από την ανάπτυξη του μικροτσίπ, επέτρεψε στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να οργανώσουν καλύτερα τις πληροφορίες. Από το 1980 έως το 1983, η δυνατότητα για τεράστιες αποδόσεις στην αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογίας λογισμικού οδήγησε 739 εκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικής χρηματοδότησης σε μια πληθώρα νεοφυών επιχειρήσεων υπολογιστών που εργάζονταν για την προώθηση της καινοτομίας. Αυτό τροφοδότησε επίσης τη δημιουργία νέων εταιρειών VC στις ΗΠΑ – από 92 ενεργές εταιρείες VC που διαχειρίζονταν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 1980 σε σχεδόν 400 ενεργές εταιρείες που διαχειρίζονταν 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Επιχειρηματικών Κεφαλαίων.

Πτώση της αγοράς: Το κραχ του χρηματιστηρίου της Μαύρης Δευτέρας τον Οκτώβριο του 1987 οδήγησε σε συρρίκνωση της έκρηξης των υπολογιστών. Το κραχ δυσκόλεψε τις εταιρείες τεχνολογίας να συγκεντρώσουν χρήματα και να πραγματοποιήσουν πωλήσεις.

Η επέκταση του Διαδικτύου ανοίγει μια νέα εποχή εμπορίου (τέλη δεκαετίας 1990–2001)

Καθώς η οικονομία ανέκαμψε από την κατάρρευση των υπολογιστών και των μονάδων δίσκων, το διαδίκτυο εξελίχθηκε σε ένα μέσο για το εμπόριο και την κοινωνική αλληλεπίδραση, βασιζόμενο σε καινοτομίες στην προσωπική υπολογιστική. Οι δικτυωμένοι υπολογιστές έφεραν την επανάσταση στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, θέτοντας τις βάσεις για την έκρηξη των dot-com στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Οι επιχειρηματίες δημιούργησαν ιστότοπους για την πώληση προϊόντων, τη δημιουργία και προώθηση νέων επιχειρήσεων, τον εξορθολογισμό των διαδικασιών και την αποτελεσματικότερη ανταλλαγή πληροφοριών. Το διαδίκτυο απομάκρυνε τα εμπόδια στην πρόσβαση, φέρνοντας πιο κοντά τις διεθνείς αγορές και επιτρέποντας σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών να προσεγγίσουν απευθείας τους καταναλωτές.

Ένα κύμα χρηματοδότησης VC υποστήριξε την ανάπτυξη αυτού του νέου μέσου, επιτρέποντας στις διαδικτυακές καινοτομίες να ανθίσουν. Οι επενδύσεις σε εταιρείες που υποστηρίζονταν από VC κορυφώθηκαν το 2000, με 24 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται σε λογισμικό. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να γίνουν ακρογωνιαίοι λίθοι της τωρινής οικονομίας.

Πτώση της αγοράς: Η έλλειψη βιώσιμων και κερδοφόρων επιχειρηματικών μοντέλων και οι σημαντικές υπερτιμήσεις έσκασαν τη φούσκα των dot-com το 2001.

Το ντεμπούτο των smartphone και η έκρηξη της τεχνολογίας mobile και κοινωνικής δικτύωσης (2005-2021)

Η εισαγωγή των smartphone και η ταχύτερη και καλύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο επέτρεψαν την άνοδο των τεχνολογιών και των εφαρμογών για κινητά. Καθώς τα smartphone έγιναν πανταχού παρόντα, σχεδόν κάθε κλάδος αγκάλιασε τις mobile και ψηφιακές τεχνολογίες, ανοίγοντας την πόρτα για την εμφάνιση της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Εμφανίστηκαν πολλές επιτυχημένες εταιρείες που επέτρεψαν στους ανθρώπους να μοιράζονται σχεδόν τα πάντα. Ο πολλαπλασιασμός της κοινής χρήσης εφαρμογών και υπηρεσιών συνέπεσε με την οικονομική κρίση του 2008, ωθώντας τους ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να δημιουργήσουν εισόδημα και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ταυτόχρονα, τα χαμηλά επιτόκια, μαζί με την πρόοδο στην υπολογιστική ισχύ και την τεχνολογία που βασίζεται στο cloud, τροφοδότησαν τη δημιουργία περισσότερων από 50.000 εταιρειών υποστηριζόμενων από VC έως το 2021, οι οποίες συγκέντρωσαν 341 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια VC. Ο αριθμός των νεοφυών «μονόκερων» με αποτιμήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων εκτινάχθηκε στα ύψη. Αυτή η εποχή σημαδεύτηκε επίσης από υπέρμετρο ανταγωνισμό, με τα μετρητά που διοχετεύθηκαν στον χώρο από τα VC να είναι τόσα πολλά που οι εταιρείες προσέφεραν δωρεάν δοκιμές σε δυνητικούς πελάτες για να βελτιώσουν το μερίδιο αγοράς.

Πτώση της αγοράς: Η μετα-COVID αστάθεια της αγοράς οδήγησε σε διόρθωση πορείας του κλάδου. Πολλές εταιρείες αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα, προσθέτοντας προσωπικό, και επεκτάθηκαν σε επιχειρηματικά εγχειρήματα που απέτυχαν να προσφέρουν απτά αποτελέσματα. Οι ουσιαστικές αλλαγές στις προτεραιότητες των επενδυτών και τα reset των αποτιμήσεων σταμάτησαν επίσης την ελεύθερη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (2022 έως σήμερα)

Το 1ο τρίμηνο του 2024, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, καθώς οι επενδυτές εξέταζαν τις προτάσεις αξίας. Οι εταιρείες στον χώρο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης ήταν η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Εάν δεν υπήρχε χρηματοδότηση που κατευθύνεται σε εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τα 32,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικά κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρείες το 1ο τρίμηνο του 2024 θα ήταν σημαντικά μικρότερα.

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να εγκαινιάσει μια σημαντική εποχή ανάπτυξης σε όλους σχεδόν τους κλάδους. Αν και πολλές εταιρείες αναπτύσσουν περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης εδώ και χρόνια, η τεχνολογία είναι ακόμα σχετικά νέα και προκαλεί μεγάλες επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας περιλαμβάνουν:

  • Μια αναπόφευκτη υπερέκθεση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά, καθώς οι επενδυτές υιοθετούν μια νοοτροπία που εστιάζει στο πλεονέκτημα του πρωτοπόρου, καλλιεργώντας μια σημαντική εισροή κεφαλαίων σε αυτές τις εταιρείες.
  • Ο πολλαπλασιασμός του οικοσυστήματος παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς εκτεταμένη χρηματοδότηση επικεντρώνεται σε εταιρείες που προσφέρουν λογισμικό, μικροτσίπ, σύνολα δεδομένων και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
  • Μια σημαντική ανάπτυξη χρηματοδότησης VC σε εταιρείες ενέργειας που μπορούν να παρέχουν πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών ενέργειας που απαιτούνται από την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.
  • Το μετασχηματιστικό δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης εγκυμονεί επίσης σημαντικούς κινδύνους από την κακή χρήση της. Αυτό θα εμπνεύσει μια βαθιά εστίαση μεταξύ των εταιρειών και των κυβερνητικών φορέων στην υπεύθυνη χρήση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Παρά τον διάχυτο ενθουσιασμό, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της τρέχουσας αύξησης της χρηματοδότησης για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Η υπερεπένδυση σε αυτήν την τεχνολογία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε άλλη μια πτώση της αγοράς, εάν τα προϊόντα που έρθουν στην αγορά δεν θα είναι τόσο αιχμής όσο αναμένεται. Ωστόσο, τα ιστορικά πρότυπα δείχνουν μια πιθανή ανάκαμψη και τελική επιτυχία, όπως φαίνεται στις τεχνολογικές εξελίξεις στους κλάδους των υπολογιστών και του διαδικτύου.

Οι προκλήσεις παραμένουν τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους επενδυτές στον απόηχο της ανοδικής αγοράς των τελευταίων ετών—αλλά η ιστορία δείχνει ότι κάθε κύκλος παρέχει μια νέα βάση για τα VC να ανακάμψουν γρηγορότερα και να επανέλθουν ακόμη πιο δυνατά καθώς αξιοποιούν νέες ευκαιρίες.

* Επικεφαλής venture capital της EY για τις ΗΠΑ. Οι απόψεις στο παρόν άρθρο είναι προσωπικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com