Τί μάθαμε από τη φετινή ομιλία του Τζορτζ Σόρος στο Νταβός;

Τί μάθαμε από τη φετινή ομιλία του Τζορτζ Σόρος στο Νταβός;
epa04607050 US investor George Soros sits on the podium during the 51st Security Conference in Munich, Germany, 07 February 2015. Dozens of heads of state and government, Defense and Foreign Ministers are expected to meet on current security affairs during the three-day Munich Security Conference starting from 06 to 08 February. Topics to be discussed include the Ukrainian crisis and the fight against the Islamic State (IS) militant group. EPA/ANDREAS GEBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέντε χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του μεγαλο-επενδυτή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σχετικά με τα όσα θεωρεί σημαντικότερες προκλήσεις.

του Lucas Laursen

Ο γνωστός επενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε πολλά να πει στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, ειδικά ως προς την Κίνα. Ιδού πέντε ζητήματα που ο ίδιος πιστεύει ότι ο κόσμος καλείται άμεσα να αντιμετωπίσει:

Τηλεπικοινωνίες

Τι είπε: «Αντί να αφήσουμε τη ZTE και τη Huawei να τη γλιτώσουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συμπεριφερθούν με αυστηρότητα… Εάν αυτές οι εταιρείες κυριαρχήσουν στην αγορά 5G, θα αποτελέσουν έναν απαράδεκτο κίνδυνο ασφαλείας για τον υπόλοιπο κόσμο».

Γιατί το είπε: Οι ΗΠΑ και πολλοί από τους συμμάχους τους έχουν δηλώσει ότι η Huawei και η ZTE είναι πολύ στενά προσδεμένες στο κινεζικό κράτος και γι’ αυτό έχουν απαγορεύσει τη χρήση τους σε μια σειρά στρατιωτικών, ερευνητικών και άλλων κυβερνητικών εφαρμογών.

Κοινωνική πίστωση

Τι είπε: «Θεωρώ το σύστημα κοινωνικής βαθμολογίας τρομακτικό και αποτρόπαιο… θα υποτάξει την μοίρα του ατόμου στα συμφέροντα του μονοκομματικού κράτους με τρόπους που δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία».

Γιατί το είπε: Η Κίνα αναπτύσσει ένα σύστημα κοινωνικής βαθμολογίας που θα μπορούσε να επηρεάσει την πρόσβαση των ανθρώπων σε ταξίδια και θέσεις εργασίας με τον ίδιο τρόπο που το σύστημα χρηματοπιστωτικής βαθμολογίας επηρεάζει τα επιτόκια δανεισμού κάποιου.

Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping

Τι είπε: «Ο Xi Jinping θέλει ένα μονοκομματικό κράτος που θα κυριαρχεί… Είναι ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος όσων πιστεύουν σε ανοιχτές κοινωνίες».

Γιατί το είπε: Το 2017, ο Xi εξασφάλισε πρόσθετες συνταγματικές προφυλάξεις για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του «απόλυτου» ελέγχου επί της στρατιωτικής και οικονομικής στρατηγικής.

Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση

Τι είπε: «Θέλω να επιστήσω την προσοχή στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ανοιχτές κοινωνίες από τα εργαλεία ελέγχου που η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να τοποθετήσουν στα χέρια καταπιεστικών καθεστώτων… Τα εργαλεία ελέγχου που αναπτύσσονται με την τεχνητή νοημοσύνη δίνουν ένα εγγενές πλεονέκτημα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα έναντι των ανοιχτών κοινωνιών».

Γιατί το είπε: Η Κίνα στοχεύει να έχει γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το 2030.

Κοινωνικά δίκτυα

Τι είπε: «Το Facebook και οι άλλοι υποστηρίζουν πρωτίστως τα κέρδη τους».

Γιατί το είπε: Το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής πέρυσι σχετικά με την ελλιπή εποπτεία της προεκλογικής εκστρατείας και μια πληθώρα παραβιάσεων της ιδιωτικότητας. Παρά τις προσπάθειές της εταιρείας να «τα βρει» με τους χρήστες της, οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν ολοένα και περισσότερο «να σφίξουν τα λουριά» στο Facebook και σε όλους τους άλλους σημαντικούς δρώντες κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε ακόμη: 

Γιατί ο Τζορτζ Σόρος ήταν για τους Financial Times η προσωπικότητα της χρονιάς

Σόρος: Ο ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας απειλεί να γίνει καυτός