Τι μέτρα έλαβε η IKEA για να σταματήσει τις παραιτήσεις εργαζομένων

Τι μέτρα έλαβε η IKEA για να σταματήσει τις παραιτήσεις εργαζομένων
ANKARA, TURKIYE - APRIL 08: A view of the IKEA store in Ankara, Turkiye on April 08, 2024. Muhammed Abdullah Kurtar / Anadolu (Photo by Muhammed Abdullah Kurtar / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η παγκόσμια εικόνα ήταν ανησυχητική, με κάθε αποχώρηση να κοστίζει στην εταιρεία 5.000 δολάρια ή και περισσότερα για να αντικατασταθεί.

Η IKEA αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με τις παραιτήσεις των εργαζομένων της στις ΗΠΑ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, οι μισοί από τους νεοπροσληφθέντες αποχωρούσαν πριν από την πρώτη τους επέτειο. Η παγκόσμια εικόνα ήταν ανησυχητική, με κάθε αποχώρηση να κοστίζει στην εταιρεία 5.000 δολάρια ή και περισσότερα για να αντικατασταθεί.

Οι υπεύθυνοι του σουηδικού κολοσσού επίπλων συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ξεκίνησαν να ερευνούν τι έκανε τους εργαζομένους τόσο δυσαρεστημένους, με στόχο να διορθώσουν γρήγορα την κατάσταση. Μέχρι το 2022, πάνω από 62.000 εργαζόμενοι αποχωρούσαν ετησίως για διάφορους λόγους, αριθμός που αντιστοιχούσε περίπου στο ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο της πανδημίας έκανε την αναπλήρωση των θέσεων αυτών ακόμη πιο δύσκολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εργαζόμενοι ξαφνικά έγιναν πολύ λίγοι», δήλωσε ο Jon Abrahamsson Ring, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Inter IKEA Group, που επιβλέπει το franchising των καταστημάτων της IKEA, το σχεδιασμό των προϊόντων και την αλυσίδα εφοδιασμού. Η IKEA επικεντρώθηκε σε ενέργειες που πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εφαρμόσουν, όπως η ενίσχυση των αμοιβών, η αύξηση της ευελιξίας για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και η χρήση καινοτόμων τεχνολογιών για τη διευκόλυνση των εργαζομένων και των πελατών.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα περισσότερα από 600 καταστήματα και αποθήκες της μητρικής εταιρείας, το ποσοστό παραίτησης μειώθηκε στο 17,5% τον Απρίλιο από 22,4% τον Αύγουστο του 2022. Παρότι η οικειοθελής αποχώρηση έχει μειωθεί σε πολλούς τομείς καθώς οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, η απασχόληση στον τομέα του λιανικού εμπορίου συνέχισε να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας την πρόοδο της IKEA αξιοσημείωτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: