Τη μισή τους αξία έχουν χάσει μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες
- 02/08/2016, 19:07
- SHARE
Κι όλο αυτό συνέβη μόλις σε ένα χρόνο.
Πολλές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχασαν ως και το μισό της αξίας τους, με την κατρακύλα των μετοχών τους να συνεχίζεται.
Ορισμένες από τις πιο γνωστές τράπεζες, όπως οι Deutsche Bank, Barclays, Credit Suisse και Allied Irish Banks, που βρίσκονται στη λίστα των μεγάλων χαμένων, παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο μια ευρωπαϊκή τράπεζα βλέπει τις μετοχές της να σημειώνουν ανοδική πορεία το τελευταίο έτος, κι αυτή είναι η ουγγρική OTP Bank.
Τι είναι όμως αυτό που αλλάζει εντελώς τα τραπεζικά δεδομένα στην Ευρώπη;
Αγωνία για τα stress tests
Το ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών ξεκίνησε από την αρχή της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών stress tests 51 τραπεζών.
Τα αποτελέσματα ήταν κατά γενική ομολογία καλύτερα του αναμενόμενου, όχι όμως τόσο καλά για να γλιτώσουν από μια ακόμη κρίση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης, Diane Pierret, που μίλησε στο CNN Money, «οι τράπεζες παραμένουν μη επαρκώς κεφαλαιοποιημένες», με «μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους, και με το ρίσκο της διάδοσης της κρίσης από τη μία χώρα στην άλλη να παραμένει ισχυρό».
Ο Pierret κι άλλοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι 29 από τις 51 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα περνούσαν τα τεστ αντοχής εάν αυτά πραγματοποιούνταν με βάση τα αμερικανικά δεδομένα, και το σύνολο των κεφαλαίων που χρειάζονται φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.
Ειδικά οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Αναλυτές της Barclays θεωρούν ότι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού τομέα παραμένει «εύθραυστη», παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Banca Monte dei Paschi di Siena θα διασωθεί με ιδιωτικά κεφάλαια. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου σωτηρίας της τράπεζας ανακίνησαν τις ανησυχίες και για την οικονομική υγεία της UniCredit.
Αρνητικά επιτόκια και δεινό οικονομικό κλίμα
Η γερμανική τράπεζα Commerzbank προειδοποίησε την Παρασκευή ότι τα αρνητικά επιτόκια και η ύπαρξη τόσο «δυσμενών αγορών», θα πλήξουν την κερδοφορία. Η μετοχή της έφτασε σε ιστορικά χαμηλά, όμως δεν είναι η μόνη τράπεζα σε αυτήν την κατάσταση.
Τα αρνητικά επιτόκια που έχουν επιβληθεί από τις κεντρικές τράπεζες χρεώνουν, στην ουσία, τις εμπορικές τράπεζες όταν παρακρατούν ρευστό. Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να αναγκαστούν να ρίξουν χρήμα στην αγορά και να δανείσουν ιδιώτες και επιχειρήσεις. Όμως τα ανταλλάγματα αυτών των κινήσεων δεν αποδίδουν αρκετά.
«Έχουμε χαμηλά επιτόκια και βραδύνουσα οικονομία, κάτι το οποίο σημαίνει πως ούτε δανείζουν αρκετά, ούτε βγάζουν αρκετά χρήματα από το δανεισμό», σημειώνει ο Pierret.
Το Brexit δεν φεύγει
Μαζί με όλα τα άλλα, υπάρχει και η ψήφος των Βρετανών για την έξοδο από την ΕΕ, όπου επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι τραπεζικές μετοχές σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές αγορές κατέρρευσαν μετά τη νίκη του Brexit, με τις περισσότερες από αυτές να μην έχουν καταφέρει ακόμη να συνέλθουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Λονδίνο αποτελεί το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης. Επομένως, κάθε αλλαγή που συμβαίνει εκεί, είναι λογικό να επηρεάζει και τις υπόλοιπες οικονομίες της ηπείρου, κι ιδιαίτερα τον τραπεζικό τους τομέα.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει δώσει ισχυρό σήμα στη Βρετανία να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες εξόδου ούτως ώστε να αποφύγει μια πιθανή παρατεταμένη κρίση, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Όμως η ίδια η διαδικασία είναι κάτι το οποίο αναμένεται να κρατήσει χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι
Η λίστα των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν σημειώσει τις μεγαλύτερες απώλειες από την κατρακύλα των μετοχών τους, είναι η εξής:
Barclays: -49%
Commerzbank: -55%
Credit Suisse: -60%
Deutsche Bank: -65%
Unione di Banche Italiane: -67%
UniCredit: -69%
Allied Irish Banks: -70%
Banco Popular Espanol: – 71%
Banca Monte dei Paschi di Siena: -85%