Τι να κάνετε αν μια συνέντευξη για δουλειά πάει στραβά
- 04/05/2015, 09:00
- SHARE
Πώς να αντιδράσετε όταν αυτός που σας παίρνει συνέντευξη δεν είναι προετοιμασμένος, ή ρωτάει μια ερώτηση που σας στριμώχνει.
της Αν Φίσερ
Κάθε άνθρωπος που αναζήτησε έστω και μια φορά εργασία έχει βρεθεί στη θέση αυτή: εμφανίζεσαι στην ώρα σου και συναντάς τον υπεύθυνο προσλήψεων. Όμως, όπως προχωρά η κουβέντα, αποκομίζεις την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θες.
«Πρέπει να ξέρετε πώς να γυρίσετε την κουβέντα υπέρ σας αν τα πράγματα αρχίσουν να πηγαίνουν στραβά» λέει η Τρέισι Κάσμαν, αντιπρόεδρος στην εταιρεία προσλήψεων WinterWyman. Να ποια είναι τα τρία πιο διαδεδομένα προβλήματα που ακούει από υποψηφίους, και μερικοί τρόποι επίλυσής τους:
1. Ο συνεντευξιαστής δεν είναι έτοιμος, ή η προσοχή του είναι αλλού
«Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει αυτό» σημειώνει η Κάσμαν. «Ίσως δεν είχε τον χρόνο να διαβάσει το βιογραφικό σας πριν τη συνάντηση, ή υπάρχει πρόβλημα στο γραφείο, ή απλά είναι κακόκεφος. Ό,τι και να συμβαίνει, πρέπει να αποκτήσετε τον έλεγχο της συνέντευξης.
Φέρτε μαζί σας αντίγραφα του βιογραφικού σας και δώστε του ένα, μαζί με μερικές επισημάνσεις σχετικά με την εμπειρία σας και γιατί το προφίλ σας ταιριάζει με εκείνο της θέσης. Αν αυτό δεν φαίνεται να βοηθά τον υπεύθυνο να εστιάσει σε σας, «ίσως απλά η προσοχή του να είναι εντελώς αποσπασμένη» λέει η Κάσμαν. «Σε αυτή την περίπτωση, ρωτήστε ευγενικά αν θα μπορούσατε να κανονίσετε μια άλλη συνάντηση. Μπορείτε να πείτε κάτι του στυλ ‘φαίνεται ότι έχω έρθει σε μια δύσκολη στιγμή. Μήπως υπάρχει μια άλλη ώρα που θα μπορούσαμε να συναντηθούμε και να μιλήσουμε για τη δουλειά;’. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε, εκτός από μια κάκιστη συνέντευξη, και ο συνομιλητής σας ίσως εκτιμήσει την ελαστικότητα και την κατανόησή σας.\
2. Δεν ξέρετε την απάντηση σε μια ερώτηση
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, αλλά είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στον χώρο της τεχνολογίας της πληροφορίας, εφόσον κάθε θέση απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές δεξιότητες, οι οποίες μπορεί να μην ταιριάζουν με τη δουλειά που έχετε κάνει μέχρι τώρα.
«Όταν είστε αγχωμένη, μπορεί να ξεχάσετε κάτι που ήδη γνωρίζεται» λέει η Κάσμαν. «Αν συμβεί αυτό, απλά χαμογελάστε και παραδεχθείτε το. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δείξουν κατανόηση». Αν δεν έχετε ιδέα, μην προσποιηθείτε ότι έχετε. Αντίθετα, μιλήστε για το τι θα κάνατε για να βρείτε την απάντηση. Αυτό μπορεί να κάνει θετική εντύπωση στον συνομιλητή σας, εφόσον θα δείξει τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων που διαθέτετε, ειδικά όταν είστε υπό πίεση.
3. Ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από το προφίλ ή από μια απάντησή σας
«Κάποιες φορές ο άλλος θα έρθει και θα σας πει ευθέως πού νομίζει ότι έχετε αδυναμίες, ποιες δεξιότητες σας λείπουν, ή πού διαφωνεί με μια άποψη που εκφράσατε» λέει η Κάσμαν. «Τις περισσότερες φορές, όμως, απλά σας δίνεται η αίσθηση ότι δεν κάνετε ‘κλικ’ στον συνομιλητή σας».
Μην προσπαθήσετε να μαντέψετε τη σκέψη του άλλου, συμβουλεύει η Κάσμαν. «Αντίθετα, ρωτήστε ευθέως. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε ‘Μου φαίνεται ότι σας ανησυχεί κάτι που είπα. Μπορώ να ρωτήσω τι είναι αυτό;’ ή ‘Έχω την αίσθηση ότι νοιώθετε πως μου λείπει η κατάλληλη εμπειρία στον χ τομέα. Αν είναι έτσι, επιτρέψτε μου να σας μιλήσω λίγο περισσότερο σχετικά με ένα πρότζεκτ του ανήκει στον χ τομέα, πάνω στο οποίο εργάστηκα».