Τι οδήγησε στην υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας

Τι οδήγησε στην υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας
epa08786023 A woman pushes a stroller across a deserted Trocadero square near the Eiffel Tower on the first morning of the second national lockdown, dubbed reconfinement , in Paris, France, 30 October 2020. French President Emmanuel Macron announced in a televised statement that France is 'reconfining' and going into a second lockdown for a minimum of four weeks to battle the rise in Covid-19 cases, effectively shutting down bars, cafes and restaurants and requiring non-essential workers to remain home. France is in the midst of a second wave of the COVID-19 coronavirus pandemic, recording around 50,000 daily new cases. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Fitch είναι ο πρώτος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.  

Στην υποβάθμιση της διεθνούς πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αναφέρεται ο σημερινός γαλλικός Τύπος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρούνο Λεμερ ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι «σε θέση να περάσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη χώρα».

Κατά την οικονομική εφημερίδα Les Échos, η υποβάθμιση σχετικοποιεί κάπως το επιχείρημα που Προέδρου Μακρόν, σύμφωνα με το οποίο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γινόταν ουσιαστικά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των αγορών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα είναι «μετρίως θετικό», εξοικονομώντας περίπου 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημειώνεται, οι αναλυτές του Fitch, προκειμένου να υποστηρίξουν την απόφασή τους, προέβησαν σε προβλέψεις για τη μείωση του χρέους με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας που έστειλε η γαλλική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με αυτούς, το έλλειμμα θα παραμείνει εφέτος στο 5% του ΑΕΠ, έναντι 4,7% το 2022, λόγω της ασθενέστερης από την αναμενόμενη ανάπτυξης και της αύξησης των κρατικών δαπανών λόγω του πληθωρισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος η εφημερίδα La tribune δεν αποκλείει, πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Fitch, οι δύο άλλοι οίκοι, ο S&P (που βαθμολογεί τη Γαλλία AA με αρνητικές προοπτικές) και ο Moody’s (Aa2 με σταθερή προοπτική) να αποφασίσουν να μιμηθούν τον Fitch υποβαθμίζοντας τη γαλλική πιστοληπτική ικανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: