Τι περιλαμβάνει η τελική πρόταση της Κομισιόν για την πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου
- 16/11/2022, 10:55
- SHARE
Την πρότασή της για τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου αναμένεται να παρουσιάσει στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κομισιόν.
Πιο αναλυτικά, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ανώτατο όριο τιμής για έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους φυσικού αερίου στον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει στον περιορισμό της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης.
Οι ακριβείς παράμετροι για την ενεργοποίηση του λεγόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς στον ολλανδικό δείκτη για το φυσικό αέριο TTF θα καθοριστούν εμπροσθοβαρώς για να αποφευχθούν μακροχρόνιες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
Επίσης, προβλέπονται δικλίδες για να διασφαλιστεί ότι το προσωρινό μέσο μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, εάν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις ροές εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.
Τιμές
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί καθώς οι αγοραστές προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τις προμήθειες από τη Ρωσία, η οποία ήταν η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγής του καυσίμου στην περιοχή μέχρι να περιορίσει τις ροές μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Και παρότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (TTF) του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει από τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου, εξακολουθούν να είναι υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, το πλαφόν θα ενεργοποιείται «εάν το TTF φτάνει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο και και εάν η αύξηση της τιμής δεν ανταποκρίνεται σε μια ανάλογη αύξηση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου».
Όπως αναφέρει η προταση της Κομισιόν, «όταν ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς ενεργοποιηθεί, οι παραγγελίες για παράγωγα TTF επόμενου μηνός με τιμές άνω του προκαθορισμένου πλαφόν δεν θα εκτελούνται»
Η εν λόγω πρόταση πρόκειται να συζητηθεί από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως η πλειονότητα των κρατών μελών -με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, την Ελλάδα και το Βέλγιο- απαιτούν ένα ανώτατο όριο τιμών για να περιορίσουν το κόστος, ενώ κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι επιφυλακτικά.
Τι περιλαμβάνει ο νέος μηχανισμός
-Ένα σταθερό ανώτατο όριο που θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν δεν ισχύουν τα στοιχεία ενεργοποίησής του
-Δύο παράγοντες ενεργοποίησης: TTF επόμενου μήνα πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο για έναν καθορισμένο αριθμό εβδομάδων και διασπορά μεταξύ spot TTF και ενός καλαθιού spot τιμών LNG πάνω από ένα προκαθορισμένο επίπεδο για καθορισμένο αριθμό ημερών
-Καμία κάλυψη των εξωχρηματιστηριακών συμφωνιών, καθώς δεν είναι δυνατή η αποτελεσματική παρακολούθησή τους
-Καμία καθυστέρηση μεταξύ αύξησης τιμής και ενεργοποίησης του μηχανισμού
-Εφαρμογή για περιορισμένη περίοδο ενός έτους
Τα πλεονεκτήματα και κίνδυνοι
Τα πλεονεκτήματα του πλαφόν περιλαμβάνουν τον περιορισμό πιθανών κερδοσκοπικών κινήσεων και επεισοδίων εκτίναξης τιμών, καθώς και τη βελτίωση της προβλεψιμότητας στην αγορά.
Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την πιθανότητα οι συναλλαγές να μετακινηθούν εκτός των χρηματιστηρίων, ενώ η λειτουργία της αγοράς παραγώγων θα μπορούσε επίσης να διαταραχθεί. Οι προμήθειες προς την ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, τονίζεται στο έγγραφο της Κομισιόν.
«Εάν δεν γίνει σεβαστή η προϋπόθεση το πλαφόν να είναι υψηλότερο των σημερινών παγκόσμιων τιμών του LNG, θα μπορούσε να υπάρξει επίδραση στην προσέλκυση φορτίων προς την ΕΕ» σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας: «Τα futures χρησιμεύουν ως σημεία αναφοράς για μακρόπνοες επενδύσεις. Ένα πολύ χαμηλό πλαφόν θα μπορούσε να πλήξει τη μελλοντική ασφάλεια των προμηθειών».