Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων από την Κομισιόν
- 06/10/2017, 10:28
- SHARE
Γιατί το σχέδιο θα κατατεθεί ενόψει αποχώρησης Σόιμπλε και γιατί τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν εφαλτήριο για την εφαρμογή του.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα ένα νέο σχέδιο για την πανευρωπαϊκή ασφάλιση των καταθέσεων, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχουν κάνει αισθητή την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Και αυτό, θα συμβεί την ώρα που ο βασικός πολέμιος του σχεδίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ετοιμάζεται να παραιτηθεί.
Το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της ΕΕ σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών – κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες ανταγωνίστριές τους σε άλλα κράτη της ΕΕ.
Μετά από δύο χρόνια άκαρπων συζητήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιχειρήσει μία νέα προσπάθεια να ξεπεράσει το αδιέξοδο με νέες προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.
Τρείς φάσεις
Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών, μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που έχει στα χέρια του το Reuters. Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει τη Γερμανία, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών.
Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει αρχικά μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην αρχική φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων. Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της ΕΕ, θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μία κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.
Μία τρίτη και τελική φάση, κατά την οποία το EDIS θα έχει αντικαταστήσει τα εθνικά συστήματα, αποσύρθηκε από την Κομισιόν, μετά από γερμανική πίεση που προκλήθηκε από φόβους ότι οι μικρότερες αποταμιευτικές τράπεζες στη Γερμανία θα έχαναν το δικό τους σύστημα προστασίας.
Σε μία άλλη κίνηση για την ενίσχυση της κοινής ανάληψης κινδύνων από τα κράτη της ΕΕ, η Επιτροπή επανέλαβε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ήταν η καλύτερη επιλογή ως δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης στην Ευρώπη, το οποίο χρηματοδοτεί τις συντεταγμένες εκκαθαρίσεις τραπεζών. Οι Βρυξέλλες θέλουν να υπάρξει μία συμφωνία σε αυτό το επόμενο έτος.
Καθαρές από τα «κόκκινα» δάνεια
Για να γίνει το σχέδιο πιο ελκυστικό προς το Βερολίνο, ένα σενάριο είναι, η δεύτερη φάση του EDIS να ξεκινήσει, μόνο αφού οι τράπεζες των πιο αδύναμων κρατών έχουν καθαρίσει κατάλληλα τους ισολογισμούς τους από τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, αν και σταδιακά μειώνονται.
Η Κομισιόν αναφέρει ότι μπορεί να τεθεί ένα όριο για το ανώτατο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). «Οι τράπεζες που δεν καλύπτουν το όριο αυτό θα υποχρεούνται από τις εποπτικές Αρχές να ετοιμάσουν στρατηγικές για τα NPL με σαφώς καθορισμένους ποσοτικούς στόχους», αναφέρει το έγγραφο που αναφέρει το πρακτορείο.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης έως την ‘Ανοιξη νομοθετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της ανάκτησης προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «την άδεια στις τράπεζες να συμφωνούν με τις επιχειρήσεις – οφειλέτες μία γρήγορη εξωδικαστική κατάσχεση ενέχυρων». Θα προτείνει, επίσης, την περαιτέρω ανάπτυξη μίας δευτερογενούς αγοράς για κόκκινα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να πωλούν αυτά σε υψηλότερες τιμές.