Τι πραγματικά δίνει ώθηση σε μια επιχείρηση για να πάει μπροστά;
- 04/06/2017, 18:00
- SHARE
Τα πράγματα είναι απλά, και αυτό δείχνει η άποψη ενός ανθρώπου ο οποίος δημιούργησε μια τεράστια περιουσία από την επιχειρηματική του δράση.
Απαντά ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Χόφμαν
Ο Τζεφ Χόφμαν είναι ένας από τους ιδρυτές της Priceline.com και συμμετείχε επίσης στην UBid, καθώς και σε πλήθος άλλων επιτυχημένων νεοσύστατων επιχειρήσεων. Συχνά, του αρέσει να μοιράζεται με άλλους την «όλα ή τίποτα» προσέγγισή του που βοηθά επιχειρηματίες να κάνουν τη διαφορά και να επιλύουν προβλήματα αναποτελεσματικότητας.
Ο Τζεφ έχει ιδρύσει 8 νεοφυείς επιχειρήσεις, από τις οποίες 2 εξαγοράστηκαν, 2 εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, 2 απέτυχαν και 2 συνεχίζουν. Πλέον, ξοδεύει τον χρόνο του καθοδηγώντας άλλους επιχειρηματίες, καθώς θεωρεί τους επιχειρηματίες ως λύση σε πολλά από τα μεγάλα προβλήματα του κόσμου.
Τι συστήνει ο ίδιος για το χτίσιμο μιας επιτυχημένης επιχείρησης; Ιδού μερικές από τις συμβουλές του:
Πάρτε χρυσό μετάλλιο σε ένα πράγμα
Το να ανέβεις πάνω από τη …βουή του δρόμου και να ακουστείς είναι δύσκολο για όλους μας στον σημερινό κόσμο. Ο στόχος είναι οι άνθρωποι να σας γνωρίζουν και εσείς να είστε η άμεση λύση γι’ αυτούς. Για να επιτευχθεί αυτό, δεν χρειάζεται να είστε ο μόνος που παρέχει την υπηρεσία ή το προϊόν, αλλά θα πρέπει να είστε ο καλύτερος. Δεν υπάρχει δρόμος προς την αριστεία που να μην απαιτεί τεράστια αφοσίωση και εστίαση. Και η επίτευξη αριστείας σε δέκα διαφορετικά πράγματα είναι αδύνατη. Επιλέξτε ένα πράγμα στον κόσμο, όπου μπορείτε να είστε ο καλύτερος και να το κάνετε τόσο καλά ώστε να σας βλέπουν και να σας λένε «Για περίμενε, εσύ δεν είσαι αυτή που έκανε εκείνο;». Μόλις το κάνετε αυτό, οι άνθρωποι θα έρχονται σε σας καθώς θα σας εμπιστεύονται.
Όταν εσείς, ως ιδιοκτήτης επιχείρησης ή επιχειρηματίας, κερδίσετε ένα χρυσό μετάλλιο σε κάτι, οι άνθρωποι – επενδυτές, πελάτες, μέσα ενημέρωσης – θα σας κοιτάζουν διαφορετικά.
Μετατρέποντας την Priceline από ιδέα σε πραγματικότητα
Η πνευματική ιδιοκτησία της Priceline προήλθε από τον Jay Walker, ο οποίος είχε μια ιδέα για ένα σύστημα συγκομιδής που βασίζεται σε αγοραστές και καταναλωτές. Ωστόσο, για να μετατραπεί η ιδέα σε επιχείρηση απαιτήθηκε η λειτουργία μιας ομάδας. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ μιας μεγάλης ιδέας και μιας λειτουργικής επιχείρησης, η οποία απαιτεί μια ομάδα. Σε οποιαδήποτε ομάδα, υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα διαφορετικών δεξιοτήτων που χρειάζεστε για να πετύχετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε ως επιχειρηματίας είναι να φτιάξετε μια λίστα με όλα τα πράγματα που πρέπει να συμβαίνουν για να πετύχει η επιχείρησή σας. Από τη λίστα των «πραγμάτων που πρέπει να συμβαίνουν σωστά», κάντε μια λίστα με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί το καθένα από αυτά τα πράγματα. Στη συνέχεια, πάρτε αυτόν τον κατάλογο δεξιοτήτων και δημιουργήστε την ομάδα. Η ομάδα πρέπει να είναι χτισμένη γύρω από ένα σύνολο δεξιοτήτων που απαιτούνται για να επιτελεστεί μια συγκεκριμένη σειρά εργασιών.
Ανάπτυξη & αβεβαιότητα
Η ανάπτυξη απαιτεί ένα μεγάλο προφίλ ρίσκου. Αναρωτηθείτε: «Γιατί το κάνω;». Εάν έχετε έναν μεγάλο στόχο, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το πρόσθετο ρίσκο και τις ευθύνες.
Η παραπλανητική εικόνα της επιχειρηματικότητας
Κυριαρχεί μια αντίληψη ότι ως επιχειρηματίας παίρνεις βραβείο όταν εργάζεσαι 24 ώρες το 24ωρο. Η προσδοκία είναι οι επιχειρηματίες να εργάζονται συνεχώς. Αυτή η προσδοκία όμως είναι παραπλανητική επειδή, όταν χρειάζεται, οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι πρέπει και αφιερώνουν ένα επίπεδο προσπάθειας που οι άνθρωποι της λογικής «9-με-5» δεν θα μπορούσαν ποτέ να αφιερώσουν. Η συνεχής και ασταμάτητη εργασία δεν είναι η ζωή του επιχειρηματία, αλλά ενός αναποτελεσματικού ατόμου. Όταν έρθει η ώρα της εκκίνησης, της «έκρηξης», πράγματι θα πρέπει να έχετε τη νοοτροπία του «Θα κάνω οτιδήποτε χρειάζεται για να πετύχει η επιχείρηση». Στο ενδιάμεσο, όμως, το μόνο που πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε είναι να σχεδιάσετε μια επιχείρηση που δεν θα σας χρειάζεται.
Ο πραγματικός στόχος
Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος: να σχεδιάσετε μια επιχείρηση τόσο αποτελεσματική ώστε να μην χρειάζεστε περισσότερους ανθρώπους, αλλά λιγότερους. Αναθέστε μη κρίσιμες λειτουργίες σε τρίτους και αυτοματοποιήστε όλα όσα μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Πρέπει να έρθει μια μέρα όπου θα βγαίνετε από το κτίριο των γραφείων σας και κανένας δεν θα σας τηλεφωνεί επειδή κανένας δεν θα σας χρειάζεται για τίποτα. Ο απώτερος στόχος είναι να σχεδιάσετε μια επιχείρηση που θα σας χρειάζεται λιγότερο και όχι περισσότερο.