Τι πραγματικά συμφώνησαν ΗΠΑ- Κίνα για το εμπόριο
- 13/10/2019, 09:27
- SHARE
Οι ΗΠΑ θα αναστείλουν την επιβολή νέων δασμών την επόμενη εβδομάδα με αντάλλαγμα κάποιες παραχωρήσεις από την Κίνα, κυρίως σε ότι αφορά την αγορά αγροτικών προϊόντων.
Αυτή η «προκαταρκτική» συμφωνία που περιέγραψε ο Τραμπ ως «ουσιαστική πρώτη φάση συμφωνίας» αναμένεται, γράφουν οι Financial Times να προσφέρει κάποια ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία και να ηρεμήσει τις αγορές που φοβήθηκαν περαιτέρω κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο. Πρόκειται βέβαια για κάτι πολύ λιγότερο από μια σαρωτική επανεκκίνηση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών για την οποία μιλούσε ο αμερικανός πρόεδρος από τις πρώτες ημέρες του στον Λευκό Οίκο.
ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσουν το κείμενο της περιορισμένης συμφωνίας τις επόμενες πέντε εβδομάδες πριν από μια πιθανή συνάντηση Τραμπ – Ξι. Αν αυτό συμβεί θα επιτρέψει στον Τραμπ να μιλήσει για πρόοδο και να πάρει πολιτικές ανάσες σε μια δύσκολη για αυτόν στιγμή.
Στις διαπραγματεύσεις οι ΗΠΑ προσέφεραν περιορισμένες διευκολύνσεις σε ότι αφορά τους δασμούς. Συμφώνησαν να αναστείλουν τις αυξήσεις σε κινεζικά προϊόντα 250 δισ. ευρώ από το 25% στο 30%, κίνηση που προγραμματίζονταν για την Τετάρτη. Ωστόσο δεν υποχώρησαν σε κάποιους από τους υφιστάμενους δασμούς, περιλαμβανομένων και αυτών που επέβαλαν το Σεπτέμβριο. Παραμένει επίσης η απειλή για δασμούς 15% σε σειρά κινεζικών προϊόντων, περιλαμβανομένων καταναλωτικών, στις 15 Δεκεμβρίου. Επιπλέον δεν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν το κυνήγι κατά της Huawei, την οποία θεωρούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Περιορισμένες ήταν και οι παραχωρήσεις από το Πεκίνο, ουσιαστικά ένα «αμπαλάρισμα», δεσμεύσεων που έγιναν στους πολλούς γύρους συζητήσεων που προηγήθηκαν, σχολιάζουν οι FT. Συμφώνησε σε κάποιες επιπλέον αγορές αγροτικών προϊόντων, κυρίως σόγια και χοιρινό σε ποσότητες αξίας 40-50 δισ. δολάρια το χρόνο, ποσό διπλάσιο έναντι αυτού της έναρξης του εμπορικού πολέμου, σύμφωνα με τον Τραμπ. Παράλληλα, προσέφερε κάποια μέτρα σε θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία, τις ισοτιμίες και τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Δεν έκανε, όμως, μεγάλες παραχωρήσεις σε θέματα βιομηχανικών επιδοτήσεων και άλλες πρακτικές που ενοχλούν τις ΗΠΑ και τις επιχειρήσεις τους.
Σε μήνυμά του προς τον κινέζο πρόεδρο, ο Ντ. Τραμπ σημείωσε πως περιμένει ότι με τον καιρό η συμφωνία θα γίνει πιο «φιλόδοξη».
«Μια υγιής και σταθερή σχέση ΗΠΑ-Κίνας υπηρετεί το συμφέρον των δυο χωρών μας και του κόσμου», σημείωσε. «Προχωρώντας σε φάσεις, νομίζω ότι είναι καλύτερα… τώρα μπορούμε να εστιάσουμε στην δεύτερη φάση».
«Αν σκεφτείς παγκόσμια για τις τρεις μεγάλες αβεβαιότητας της χρονιάς, το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, την FED και το Brexit, έχουμε καλά νέα και για τα τρία», σχολίασε στους Financial Times o David Donabedian, επικεφαλής επενδύσεων στην CIBC US Private Wealth Management.
Ο Jeffrey Gundlach του DoubleLine Capital προειδοποίησε, ωστόσο ότι δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ ουσία στη συμφωνία. «Η εμπορική συμφωνία δείχνει περισσότερο διακοσμητική παρά ουσιαστική», τόνισε.
Ο Στ. Μιούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πάντως είπε ότι ως μέρος της συμφωνίας εξετάζεται η ανάκληση από την Ουάσιγκτον της δήλωσης ότι το Πεκίνο χειραγωγεί το νόμισμά του, καθώς το τελευταίο αναμένεται να δηλώσει ότι δεν εμπλέκεται σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να είναι περισσότερο διαφανές σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.
Οι επικριτές θεωρούν ότι η συμφωνία είναι πολύ περιορισμένη για να άρει την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις σχέσεις των δυο χωρών. «Είναι μια έξοδος κινδύνου σε ότι αφορά τους δασμούς και μια νίκη για τους αγρότες, αλλά σε ότι αφορά ουσιαστικά οφέλη για την αμερικανική οικονομία και την εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων, είναι ένα μηδενικό», είπε στους FT πηγή που ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις.
Μεικτή ήταν και η αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου. Το Business Roundtable που αντιπροσωπεύει μεγάλες επιχειρήσεις καλωσόρισε την πρόοδο και δήλωσε ότι περιμένει να εξετάσει τις λεπτομέρειες. Κάλεσε τις δυο κυβερνήσεις «να εργαστούν για περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα και εξάλειψη των δασμών».