Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι να για μην κολλήσουμε- Ποια είναι τα συμπτώματα του κορωνοϊού
- 22/03/2020, 11:08
- SHARE
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
Τι κάνουμε
- Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
- Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.
- Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
- Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
Τι δεν κάνουμε
- Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
- Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
- Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
- Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).
- Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).
Τα συμπτώματα του κορωνοϊού
Πώς αισθανόμαστε αν κολλήσουμε; Τι συμβαίνει στο σώμα μας; Τι θα κάνουμε με το που θα εμφανίσουμε τα πρώτα συμπτώματα; Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων και την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας, σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια.
Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (Οξύ Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS), νεφρική ανεπάρκεια, πολυοργανική ανεπάρκεια, διαταραχές της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατο.
Πώς μεταδίδεται
Ο ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα γνωστός. Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις περιορισμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συνιστώνται τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχει πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχή υψηλού κινδύνου. Σε περιπτώσεις χειρισμών που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος, στις βασικές προφυλάξεις και προφυλάξεις σταγονιδίων προστίθενται και προφυλάξεις για πρόληψη μετάδοσης αερογενώς μεταδιδόμενου νοσήματος.
Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν επίσης αν αγγίξει κάποιος κάτι που είχε αγγίξει προηγουμένως ένας ασθενής και στη συνέχεια αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.
Πόσο διάστημα χρειάζεται για την ταυτοποίηση των ιών
Το διάστημα αυτό μπορεί να ποικίλλει, αφού στην περίπτωση του HIV χρειάστηκαν χρόνια για να ταυτοποιηθεί ως η αιτία του AIDS. Στην περίπτωση του SARS πολλοί από τους κορυφαίους γιατρούς στην Κίνα πίστευαν αρχικά ότι είχαν να κάνουν με μια πνευμονία, που προκαλούσαν τα χλαμύδια (σεξουαλικώς μεταδιδόμενο βακτήρια). Στην πόλη Ουχάν, από όπου πρωτοξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός, φιλοξενείται το πρώτο στην Κίνα εργαστήριο βιολογικού περιορισμού, όπου ερευνώνται τα πιο επικίνδυνα παθογόνα του πλανήτη, άρα θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας.
Η αντιμετώπιση των κορωνοϊών
Συγκεκριμένη αγωγή για τους κορωνοϊούς δεν υπάρχει. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. ΟΙ γιατροί μπορούν να ανακουφίσουν τους πάσχοντες με αναλγητικά ή αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ, οι υγραντήρες και τα ζεστά ντους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα και της κυνάγχης (πόνου στο λαιμό). Οι γιατροί συστήνουν ανάπαυση, ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο και κατανάλωση άφθονων υγρών.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο Covid-19, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;
Όσοι νοσούν από κορωνοϊό, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή.
Διαφορετικοί ιοί μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.
Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Έχουν την τάση να είναι ρινικές, και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός και αν παρουσιάσετε επίσης εξάνθημα.
Η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.
Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.
Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;
Με βάση πρόσφατες αναφορές, η μετάδοση είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.