Σήμα συμφωνίας στο Eurogroup από τον Σόιμπλε
- 13/06/2017, 13:23
- SHARE
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη πως είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, ένα βήμα που θα αποδεσμεύσει περισσότερα δάνεια για την Αθήνα.
«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο Βερολίνο.
O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε επίσης με θερμά λόγια για τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγοντας ότι είναι ένας πολύ καλός υπουργός και σκληρός διαπραγματευτής. Είναι χαρακτηριστικό πως έκανε τη συγκεκριμένη τοποθέτηση σχολιάζοντας σενάρια για αποχώρηση του Έλληνα υπουργού μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Πρόσθεσε μάλιστα πως κατά τη γνώμη του ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να εμπιστεύεται περισσότερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
DW: Η αναβαθμισμένη εκδοχή της πρότασης για το χρέος
Αναβαθμισμένη εκδοχή της πρότασης του Μαΐου και πιο εξειδικευμένες αναφορές στο ελληνικό χρέος και στα μέτρα ανάπτυξης, αναμένονται στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τονίζει, το πιο πιθανό σενάριο, ο «πυρήνας» της πρότασης, θα είναι μια ελαφρώς αναβαθμισμένη εκδοχή εκείνης της 22ας Μαΐου, με ορισμένες πιο εξειδικευμένες αναφορές στο χρέος -εδώ συνίσταται και η υποχώρηση από πλευράς Β. Σόιμπλε-, εντούτοις με τον γνωστό αστερίσκο που παραπέμπει τη λήψη των τελικών αποφάσεων στο 2018, εφόσον φυσικά κριθεί αναγκαίο.
Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρχει σαφής και ισχυρή αναφορά στα ευρωπαϊκά μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης. Ενδεχόμενη είναι και μια μεγαλύτερη της προβλεπόμενης δόση. Όλα αυτά ανοίγουν φυσικά το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά κατ’ αρχάς ως τεχνικού συμβούλου αφού η πλήρης εμπλοκή του με χρηματοδότηση θα ακολουθήσει όταν θα έχει διευθετηθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Το γεγονός ότι στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, εκλαμβάνεται από αναλυτές ως σαφής ένδειξη ότι θα υπάρξει συμφωνία και δη προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.
«Κλειδί» της συμφωνίας θεωρούνται πλέον οι τελικές διατυπώσεις που θα πρέπει να δίνουν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές περιθώρια καλής επικοινωνιακής διαχείρισης.
Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα θα είχε βέβαια μια διατύπωση που θα ξεκλείδωνε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής των υπουργών Οικονομικών, αλλά εναπόκεινται στην αρμοδιότητα της ευρωτράπεζας που έχει διαμηνύσει τελευταία ότι δεν συμπαρασύρεται από πολιτικά παιχνίδια.
Διαβάστε ακόμη: