Τι προβλέπει η ΤτΕ για την ύφεση, και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς
- 04/12/2015, 21:27
- SHARE
Ανάκαμψη του δεύτερο εξάμηνο του 2016 βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος σε νέα της Έκθεση για την ελληνική οικονομία.
Εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη, δημιουργούνται μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και δεδομένης της ομαλής διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, σύμφωνα με την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Tονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση θα γίνεται ηπιότερη και θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Αυτό -όπως αναφέρεται- “στον βαθμό που περιορίζεται η αβεβαιότητα, χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως εφαρμόζονται με συνέπεια οι όροι της συμφωνίας”. Μεταξύ άλλων, αναλύεται στην Έκθεση ότι η οικονομία εμφανίζει αντιστάσεις που φαίνεται ότι θα περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένονταν, ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εξελίξεις είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τις απαισιόδοξες προβλέψεις του καλοκαιριού. Επ’ αυτού, αναφέρεται ειδικότερα ότι “ηπιότερες του αναμενόμενου ήταν οι επιπτώσεις στην οικονομία από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, παρά το αρχικό σοκ της τραπεζικής αργίας”, ενώ, όπως εξηγείται, “σε αυτό συνέβαλε η ταχεία χαλάρωση των περιορισμών και η βελτίωση της διαχείρισης των ελέγχων, αλλά και η ορθολογική συμπεριφορά των καταναλωτών”.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική πολιτική, η παρούσα Έκθεση “υποβάλλεται σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους διεξάγονται ομαλά, ενώ ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών”. “Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύλογες προοπτικές επιτυχίας της συμφωνίας και επιστροφής στην οικονομική ανάπτυξη”, σημειώνεται. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό, όπως συμπληρώνεται στην Έκθεση, “είναι η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης, που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εφαρμογή των όρων της συμφωνίας και θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους”.
Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο βασικός δείκτης κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφθασε το 18% (που είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 16,7%) και εκτιμάται πως με την υπερεπάρκεια των κεφαλαίων και τη συνδρομή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015. “Στον βαθμό που περιορίζεται η αβεβαιότητα, χαλαρώνουν περαιτέρω οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και κυρίως εφαρμόζονται με συνέπεια οι όροι της συμφωνίας, η ύφεση θα γίνεται ηπιότερη και θα αυξάνονται οι πιθανότητες ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2016”, αναφέρεται μεταξύ άλλων.