Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους ανασφάλιστους
- 23/04/2015, 09:29
- SHARE
Σε 2,5 με 3 εκατομμύρια υπολογίζονται οι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας.
Μία δέσμη προτάσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων που έχει ως επίκεντρο τη διεύρυνση του επιπέδου των παροχών, αλλά και του πεδίου των δικαιούχων έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αποκλεισμένοι από το σύστημα Υγείας υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια. Από την αρχή της κρίσης, ωστόσο, λειτούργησε ένα εκτεταμένο δίκτυο Κοινωνικών Ιατρείων, που πρόσφερε σημαντική βοήθεια. Σκοπός της νέας δέσμης προτάσεων είναι οι πολίτες που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα να έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πρόληψη και τη νοσηλεία.
Θα αποκτήσουν, επίσης, το δικαίωμα διενέργειας και δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, και σύμφωνα με τον υπουργό δικαιώματα των ασφαλισμένων. Στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανασφαλίστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, στη χώρα μας, προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά και να παρακολουθούνται.
Επιπλέον, θα θεσμοθετηθεί η ύπαρξη βιβλιαρίου Υγείας ανασφαλίστου, το οποίο θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ μέσω των ΚΕΠ, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και στα Νοσοκομεία για δωρεάν περίθαλψη. Η διευκόλυνση πρόσβασης στο σύστημα υγείας θα αυξήσει, σύμφωνα με τον υπουργό, τη ζήτηση υπηρεσιών και προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων, καθώς τα κενά γιατρών και νοσηλευτών ανέρχονται περίπου σε 20.000.
Πάντως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού Γιώργο Βήχα τα 14 κοινωνικά ιατρεία στην Αττική και τα 39 πανελλαδικά θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ώστε «κανείς να μην αισθάνεται μόνος στην κρίση».