Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλος
- 29/06/2016, 09:34
- SHARE
Μηδενικό κούρεμα οφειλών, αλλά εξόφληση των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας.
Η Μαρινόπουλος ΑΕ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέθεσε, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει τους υπ’ αριθμόν 4072/2012 και 4013/2011 Νόμους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.
«Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα» επισημαίνει, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία και προσθέτει.
«Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.
Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης».
Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της.
Τι προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης
Το σχέδιο εξυγίανσης που κατέθεσε η εταιρεία προβλέπει μηδενικό κούρεμα οφειλών και εξόφληση των υποχρεώσεών της ύψους 1,324 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική υπαγωγής στο άρθρο 99, που προβλέπει κούρεμα οφειλών αλλά και διαδικασία συνδιαλλαγής των πιστωτών της εταιρίας. Σημειώνεται ότι μόνο οι προμηθευτές του ομίλου Μαρινόπουλος αγγίζουν τις 2.000, καθιστώντας εξ αντικειμένου δύσκολη τη διαδικασία.
Η εταιρία επίσης αναφέρεται στις επιπτώσεις τόσο στον κύκλο της αγοράς όσο και στους 12.500 εργαζομένους της, οι οποίες είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστες. Η ίδια η εταιρία κάνει λόγο για domino effect, ένα επιχείρημα, που αρκετοί παράγοντες της αγοράς συνυπολογίζουν.
Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς της Μαρινόπουλος από την εκποίηση των στοιχείων της θα ικανοποιηθεί μόλις το 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Στην αίτηση αποκαλύπτεται ότι οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Ως προς τους εργαζόμενους, οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ).
Ακολουθεί το τι προτείνει η εταιρία: