Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τι προβλέπει το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Με τις πληροφορίες για τα stress tests να είναι θετικές, ερωτηματικό παραμένει εάν η κυβέρνηση θα προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες.

Τις τελευταίες πινελιές στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάζει η κυβέρνηση, με στόχο έως την Κυριακή το αργότερο να αποτελεί νόμο του κράτους.

Το νομοσχέδιο θα διασφαλίζει τη συμμετοχή των ιδιωτών, δίνοντάς τους κίνητρα για να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα να μην απολέσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας εάν αυτή δεν καταφέρει να καλύψει το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτείται να καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές.

Ο όρος αυτός ικανοποιεί τόσο την ελληνική πλευρά όσο και τους δανειστές, καθώς στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, η συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων μηδενιζόταν, εφόσον η τράπεζα δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ιδιωτικά κεφάλαια και το ΤΧΣ έμπαινε στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες υπερκαλύπτουν τα κεφάλαια που απαιτούνται από ιδιώτες. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία γνωρίζουν ήδη οι Έλληνες τραπεζίτες. Αν και υπάρχει ο όρος της εμπιστευτικότητας, οι αριθμοί είναι γνωστοί στους παράγοντες του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Σαββάτου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ξεκινάει η παρουσίαση των σχεδίων των τραπεζών για τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους και η ανακοίνωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.

Στη συνέχεια, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα προκύψει μετά την συμμετοχή των ιδιωτών με έναν συνδυασμό νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα εκδώσουν οι τράπεζες.

Η αναλογία κοινών μετοχών και CoCos θα καθοριστούν στη συνέχεια με πράξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ωστόσο, κλειδί για την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης παραμένει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρά τις πιέσεις της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι εάν δεν «κλείσει» η αξιολόγηση, δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ που εκκρεμούν για τις τράπεζες, αλλά ούτε και να «ξεκλειδώσουν» τα πρώτα 10 δισ. ευρώ, που έχουν εκταμιευθεί και παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό του ESM για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόφσκις, ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ότι εάν η ανακεφαλαιοποίηση προχωρήσει χωρίς να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα είναι ένα στρεβλό μήνυμα γα τον τραπεζικό κλάδο.

Η άποψή του, που είναι πολύ κοντά στην άποψη Σόιμπλε, είναι πως μια ανακεφαλαιοποίηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, χωρίς να έχει δοθεί το σήμα ότι η ελληνική οικονομία είναι και πάλι σε τροχιά εξυγίανσης, θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων, που μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερη θέση τις ελληνικές τράπεζες.

Η εκτίμηση, πάντως, του Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση μπορούν να κλείσουν έως το τέλος του έτους.