Τι προβλέπει το σχέδιο Βαρουφάκη για έξοδο στις αγορές
- 30/05/2015, 12:30
- SHARE
«Πρέπει να αναδιαρθρωθεί το χρέος, ώστε μετά το 2021 να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών», υποστηρίζει ο Γ. Βαρουφάκης.
Αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 27 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέρους των ομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, για την έξοδο στις χρηματαγορές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής», ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε πως απαιτείται η αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να μην τριπλασιαστούν οι ανάγκες πληρωμών μετά το 2021.
Απαντώντας στα σενάρια παραίτησής του υπογράμμισε: «Κανείς μας δεν πρόκειται να ρίξει την ασπίδα πριν δικαιώσουμε όλοι μαζί τους πολίτες» και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει θέμα μη υπερψήφισης της συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα καταθέσουμε στη Βουλή συμφωνία που διίσταται από τις αρχές μας».
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έδωσε, επίσης, απάντηση και στις επικρίσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι δεν βοηθά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης: «Έχει δίκιο, αν το νόημα είναι η υποταγή σε μνημονιακές λογικές» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε αναφερόμενος στο ζήτημα του ΦΠΑ:
«Δεν μπορούν να βρεθούν επιπρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. από τον ΦΠΑ. Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί σταδιακά με τον εντοπισμό ισοδύναμων φόρων από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».