Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα
Κάλπη αρχίζει να γεμίζει στις βουλευτικές εκλογές 2015 σε εκλογικό τμήμα στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ PIXEL/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ

Όλη η διαδικασία που προβλέπεται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής:

«1. H πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.

3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.

4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.

5. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες».

Επίσης θα πρέπει να προστεθεί ότι για να θεωρείται έγκυρο το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος σε μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα, πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από το 40% του εκλογικού σώματος. Όσον αφορά το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας, υπάρχει το παράδειγμα του 2012, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να
προβεί σε δημοψήφισμα μετά τη συνάντηση στις Κάννες. Τότε το άμεσο δημοσιονομικό κόστος του δημοψηφίσματος είχε υπολογιστεί ότι ανερχόταν στα 110 εκατ. ευρώ.

Τέλος πολλοί συνταγματολόγοι από χθες αμφισβητούν αν μπορεί να διεξαχθεί ένα τόσο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας, όταν ο χρόνος για διάλογο είναι ΜΟΛΙΣ πέντε ημέρες!