Τι προβλέπουν Google και Twitter για τις προεδρικές εκλογές του 2016
- 25/02/2016, 20:00
- SHARE
Δημοσκοπήσεις ή ανάλυση διαδικτυακών δεδομένων;
Αν προσπαθούσατε να μαντέψετε ποιος θα κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας το προηγούμενο Σάββατο, θα μπορούσατε να έχετε διαβάσει τις δημοσκοπήσεις. Ή απλά θα μπορούσατε να κοιτάξετε τα δεδομένα της Google.
Ο γίγαντας της διαδικτυακής αναζήτησης προέβλεψε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε τις εκλογές της Νότιας Καρολίνας (μια σχετικά εύκολη πρόβλεψη) κι ότι η απόσταση μεταξύ του Γερουσιαστή της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, και του Γερουσιαστή του Τέξας, Τεντ Κρουζ, θα ήταν μικρή στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Κι όλο αυτό βασίστηκε στις αναζητήσεις των κατοίκων της Πολιτείας της Νότιας Καρολίνας.
Η Google προέβλεψε επίσης, ορθά, ότι το ενδιαφέρον για τον Γερουσιαστή του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς, θα ήταν υψηλό, αλλά όχι επαρκές για να ξεπεράσει την Χίλαρι Κλίντον στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος της Νεβάδα.
Μην νομίσετε, πάντως, ότι η Google αντικατέστησε τη γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup, η οποία παρεμπιπτόντως δεν κάνει πλέον προβλέψεις για την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί εντός κι εκτός της Google θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να βασίζουμε τις προβλέψεις μας πάνω στις τάσεις που κυριαρχούν στη διαδικτυακή αναζήτηση. Όμως, πιστεύουν ότι η μελέτη αυτών των τάσεων – καθώς και των τάσεων που επικρατούν στο Twitter – συμπληρώνει τις παραδοσιακές δημοσκοπήσεις και εμπλουτίζει τα υπάρχοντα στοιχεία.
«Όταν υπάρχει πληθώρα πληροφοριών, όλο αυτό το αφήγημα του ‘ποιος κερδίζει, ποιος χάνει’ αντανακλά και το ποιόν υποψήφιο πρέπει να προσέξουμε» λέει η Σάνον ΜακΓκρέγκορ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Κατά κάποιο τρόπο, συνεπώς, η μέτρηση των τάσεων στα κοινωνικά μέσα βοηθάει στην τελική πρόβλεψη, στον βαθμό που το εκλογικό κοινό εκτίθεται σ’ αυτές τις τάσεις. Είναι σημαντικό για τον ψηφοφόρο να ξέρει πώς σκέφτονται οι άλλοι».
Τα δεδομένα από την Google και το Twitter παρουσιάζουν κάποια πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών δημοσκοπήσεων. Βασικά, λαμβάνονται ταχύτερα, που σημαίνει ότι μπορείς να παρακολουθήσεις εξελίξεις και ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Για παράδειγμα, τοπικά δεδομένα απ’ το Twitter έδειξαν άνοδο του ενδιαφέροντος για τον Κρουζ πριν τις εκλογές της Αϊόβα, ενώ οι αναζητήσεις της Google αντανάκλασαν την άνοδο του Τζον Κάσιτς την τελευταία στιγμή στις εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ.
Οι εκλογές είναι και μια ευκαιρία για τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να δείξουν ότι επιτελούν κι έναν δημόσιο ρόλο, πέρα απ’ την ιδιότητά τους ως ιδιωτικές εταιρείες. Γι’ αυτό τόσο η Google όσο και η Twitter επιζητούν έντονα να μοιραστούν αυτά τα δεδομένα με το κοινό και τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Κρέις, καθηγητή δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Θέλουν να γίνουν η υποδομή που θα βοηθήσει τους υπεύθυνους προεκλογικών εκστρατειών να συνδεθούν με τους ψηφοφόρους» επισημαίνει στο TIME. «Να γίνουν, δηλαδή, κομμάτι της υποδομής για τη δημοκρατία».
Μια άλλη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που επιζητά να εμπλακεί στην εκλογική διαδικασία είναι η Facebook. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ενθαρρύνει τους χρήστες να ποστάρουν σχετικά με τις προεκλογικές συζητήσεις και τα εκλογικά αποτελέσματα, και παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με τις αναρτήσεις των χρηστών.
Συνολικά, όπως τονίζει και η ΜακΓκρέγκορ, η αυξανόμενη πολιτική εμπλοκή των εταιρειών κοινωνικών μέσων ίσως έχει μια θετική επίδραση, συμβάλλοντας στην αύξηση του ενδιαφέροντος του κοινού για την πολιτική.