Τι σημαίνει το «exit» της βρετανικής Currys από την Κωτσόβολος και ποια είναι η επόμενη ημέρα

Τι σημαίνει το «exit» της βρετανικής Currys από την Κωτσόβολος και ποια είναι η επόμενη ημέρα
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ένα εύλογο και δίκαιο τίμημα για το 100% της Κωτσόβολος είναι γύρω στα 350 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της Currys να βάλει πωλητήριο στην Κωτσόβολος, για όσους έχουν παρακολουθήσει στενά τον βρετανικό όμιλο, ήταν θέμα χρόνου. Η Currys βρίσκεται υπό πίεση εδώ και αρκετό διάστημα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στην πορεία της μετοχής της, όσο και των οικονομικών της δεικτών.

Η ανάγκη για συμμάζεμα του ομίλου διαφάνηκε πριν από ενάμιση χρόνο, όταν έβγαλε προς πώληση τον Βορειοευρωπαϊκό της βραχίονα. Τελικά το συγκεκριμένο asset δεν πωλήθηκε. Τώρα επιχειρείται να πωληθεί το πιο σημαντικό της asset η Κωτσόβολος η οποία αν και αντιπροσωπεύει σχετικά μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Currys εισφέρει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην περασμένη οικονομική χρήση.

Με βάση τα αποτελέσματά του 2022, η Κωτσόβολος ήταν η μόνη θυγατρική του Βρετανικού ομίλου που εμφάνισε ανάπτυξη στην περασμένη χρήση (1/5/2022-30/4/2023). Η Κωτσόβολος πέτυχε αύξηση πωλήσεων 12%. Όταν σε επίπεδο ομίλου Currys οι πωλήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία υποχώρησαν 7% και στις Σκανδιναβικές χώρες 10%. Δηλαδή οι πωλήσεις της Κωτσόβολος ξεπέρασαν το φράγμα των 700 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου, ενώ τα κέρδη EBITDA κινήθηκαν πάνω από τα 51,7 εκατ. ευρώ που ήταν στην προτελευταία χρήση και τα λειτουργικά κέρδη πάνω από 25,2 εκατ. ευρώ.

Για την Currys η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κωτσόβολος «είναι μια ωραία κερδοφόρα δραστηριότητα που παράγει χρήμα» είχε πει ο Alex Baldock στα μέσα Μαΐου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών. Με τον ίδιο να αναφέρει χθες Παρασκευή, με αφορμή το πωλητήριο που μπήκε στην Κωτσόβολος «η Κωτσόβολος είναι μια εξαιρετική επιχείρηση με λαμπρό μέλλον και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε τον καλύτερο τρόπο για να προωθήσουμε την Κωτσόβολος, για να μεγιστοποιήσουμε την αξία για τους μετόχους μας».

Η επόμενη μέρα και οι υποψήφιοι αγοραστές

Η Currys έχει προσλάβει τις JP Morgan και Citi για να τρέξουν τη διαδικασία αναζήτησης ενδιαφερόμενων επενδυτών. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Όμως το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ένα δίκτυο, ισχυρό μεν αλλά με χαμηλά περιθώρια κέρδους και σε μια αγορά στην Ελλάδα που παραμένει επί της ουσίας πολυδιασπασμένη και σε μια περίοδο όπου το online κανάλι αργά αλλά σταθερά διευρύνει το μερίδιό του.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ένα εύλογο και δίκαιο τίμημα για το 100% της Κωτσόβολος είναι γύρω στα 350 εκατ. ευρώ. Δηλαδή πάνω από 6 φορές τα EBITDA. Και όπως λένε οι ίδιες πηγές το τίμημα για την απόκτηση του market leader της αγοράς ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών από μια άποψη δεν είναι υψηλό για κάποιον retailer που θέλει να εδραιώσει τη θέση του στην αγορά εγχώριο ή μη. Όμως δεν είναι πολλοί οι εγχώριοι παίκτες που θα μπορούσαν να σηκώσουν ένα τέτοιο οικονομικό βάρος και να συγχωνεύσουν ένα τέτοιο δίκτυο. Για τους ξένους παίκτες, που δεν έχουν παρουσία στην ελληνική αγορά, η είσοδος μέσα της εξαγοράς της Κωτσόβολος θα αποτελούσε μια λύση όμως και πάλι η ελληνική αγορά είναι μικρή και «εχθρική» για αρκετούς ξένους παίκτες που επιχείρησαν κατά το παρελθόν να αποκτήσουν παρουσία.

Από την άσκηση δεν πρέπει να εξαιρεθούν τα private equity funds με ή χωρίς δραστηριότητα στην Ελλάδα τα οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το όποιο τίμημα υπό την προϋπόθεση ότι βλέπουν ότι η Κωτσόβολος θα μπορούσε να τους δώσει υπεραξία όχι μόνο στην Ελληνική και στην Κυπριακή αγορά, που σήμερα έχει παρουσία, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Η ιστορία της Κωτσόβολος

Το τι θα γίνει με την τύχη της Κωτσόβολος μένει να φανεί. Αν το deal πώλησής της ευοδωθεί θα είναι το τέταρτο στην 73χρονη ιστορία της. Η αλυσίδα Κωτσόβολος ξεκίνησε το 1950 από το μικρό μαγαζί του Παναγιώτη Κωτσόβολου στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Αριστείδoυ. Τότε οι καταναλωτές μπορούσαν να αγοράσουν με δόσεις προϊόντα όπως ραδιόφωνα και κουζίνες, που θεωρούνται απαραίτητα για τον εξοπλισμό κάθε μοντέρνου νοικοκυριού έπειτα από τον σταδιακό εξηλεκτρισμό της Ελλάδας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες τα καταστήματα Κωτσόβολος καθιερώνονται ανάμεσα στα κορυφαία καταστήματα στις δεκαετίες του ’60 και ’70, με πλεονέκτημά τους την ποικιλία, την ποιότητα, την άριστη εξυπηρέτηση, τις χαμηλές τιμές και τις μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Η πιο δυναμική εποχή ανάπτυξης της εταιρίας ξεκινάει το 1979 με τον Μαρίνο Παράβαλο να αναλαμβάνει τη διοίκηση της επιχείρησης και το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.

Τα επόμενα χρόνια η Κωτσόβολος, υπό τον Μαρίνο Παράβαλο ο οποίος είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας αναπτύχθηκε ραγδαία, καταφέρνοντας να σκαρφαλώσει στις 10 πρώτες επιχειρήσεις του κλάδου τη δεκαετία του ’80. Το 1989 μετρούσε ήδη 5 καταστήματα: στην Αθήνα, στο Περιστέρι, στη Νέα Ιωνία, στη Λεωφόρο Μεσογείων και στην Καλλιθέα. Το εμβληματικό πλέον σλόγκαν «όλα χωρίς λεφτά» παρέμεινε ένα από τα επικρατέστερα σλόγκαν της περιόδου.

Τo 1993 η Κωτσόβολος πουλήθηκε στη Φουρλής Trade ΑΕΒΕ ξεκινώντας ένα νέο κύκλο ανάπτυξης με το δίκτυό της να επεκτείνεται ραγδαία με 25 νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Το 1998, η Κωτσόβολος εξαγόρασε την ιστορική αλυσίδα Ραδιο Αθήναι και το 1999 η Κωτσόβολος Α.Ε. μπήκε στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστήριου Αθηνών.

Τη δεκαετία του 2000 η εταιρεία επεκτείνεται και σε αγορές εκτός συνόρων ξεκινώντας στρατηγική συνεργασία με τον κορυφαίο Βρετανικό όμιλο Dixons. Το 2005 ενώνεται εξ ολοκλήρου τις δυνάμεις της με τον όμιλο Dixons των 1.300 φυσικών και ηλεκτρονικών καταστημάτων με 40.000 εργαζόμενους σε 28 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα, η εταιρία μπαίνει στην ηλεκτρονική αγορά με online καταστήματα αλλά επεκτείνει και τη φυσική της παρουσία με νέα ιδιόκτητα καταστήματα και με το σύστημα Franchise. Τα καταστήματά της ανακαινίζονται στα διεθνή πρότυπα του ομίλου Dixons φέρνοντας πρώτη στην αγορά ένα ολοκαίνουργιο concept για MegaStores.

Παρουσιάζει καινοτόμες υπηρεσίες όπως το total support για την κάλυψη των συσκευών, φέρνει πρώτη στην αγορά κορυφαία προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας όπως η πρώτη τηλεόραση 3D απεικόνισης και δραστηριοποιείται με επιτυχία στην εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών (B2B).

Σήμερα η Κωτσόβολος αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με 92 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο. Η εταιρεία διακρίθηκε ως Retailer of the Year για το 2021 και ως Great Place to Work® για το 2022 – 2023.